Slavenā skulptūra "Prada Marfa", kas atrodas Teksasā, ASV, lielceļa malā aptuveni 60 kilometrus no tuvākās apdzīvotās pilsētas Marfas, kārtējo reizi izdemolēta, raksta stila un kultūras portāls "Dazed". Atšķirībā no citām reizēm, šoreiz to izdarījis kāds mākslinieks.

Skandināvu mākslinieku "Elmgreen" un "Dragset" 2005. gada oktobrī atklātā skulptūra ir nestrādājošs zīmola "Prada" veikals, kura plauktos atrodas "Prada" produktu kopijas. Sākotnējā skulptūras ideja bija mākslīgi iejaukties tuksnešainajā dabā ar nomaļajai vietai pilnībā neatbilstošu objektu , lai ļautu dabai šo vietu atkarot.

Tomēr dabai regulāri "palīdzīgu roku" sniedz arī huligāni, kas prieka pēc mēdz izdauzīt nomaļā veikala skatlogus, kā arī nolaupīt tā plauktā novietotās somiņas un apavus. Pirmā laupīšana tika pieredzēta tikai piecas dienas pēc skulptūras atklāšanas.

Savukārt šā gada 9. marta rītā garāmbraucošie kārtējo reizi pamanīja, ka skulptūra ir izdemolēta. Kā liecina visapkārt tai izmētātie apavu zīmola "TOMS" reklāmas plakāti un zīmīgi atstātais paziņojums, šoreiz to izdarījis huligāns - mākslinieks "TOMS Marfa".

""TOMS Marfa" dos iedvesmu patērējošajiem amerikāņiem atdot visu, kas tiem pieder, attīstības valstīm, kuras cieš no slimīgas badošanās un korupcijas. Tas notiks tikmēr, kamēr vien jūs pirksiet "TOMS" apavus un pielūgsiet Jēzu Kristu kā savu glābēju, pieņemot viņa gaismu savā sirdī. Lai palīdz jums Dievs, citādi jūs esat nolādēti ellē," teikts huligāna atstātajā paziņojumā.

"Prada Marfa" ir tikai viena no daudzajām Marfas pilsētiņas tuvumā esošajām laikmetīgās mākslas skulptūrām. Lai gan nepilnu 2000 cilvēku apdzīvotā pilsētiņa atrodas tālu no lielpilsētām, tā pēdējo desmit gadu laikā kļuvusi par ievērojamu Teksasas un visas ASV mākslas centru.

)
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!