Foto: Publicitātes foto

Venēcijas biennāles Latvijas paviljona ievadizstādē "North by Northeast", kas 7.martā tiks atklāta "SoHo" naktī mākslas festivāla "Armory Arts Week" ietvaros Ņujorkā, būs apskatāmi jauni un nesen tapuši Latvijas paviljona mākslinieku – Kaspara Podnieka un Kriša Salmaņa – darbi, portālu "Delfi" informē kim? laikmetīgās mākslas centrs.

"Armory Arts Week" ir mākslas festivāls, kura laikā norisinās arī viena no prestižākajām starptautiskajām mūsdienu un modernās mākslas izstādēm "Armory Art Show," un kurš tiek uzskatīts par vienu no gada svarīgākajiem notikumiem Ņujorkas mākslas dzīvē. "Armory Art Show" mērķis ir izstādīt 20. un 21. gadsimta nozīmīgākos mākslas darbus.

Izstāde - epizode Ņujorkā pievēršas indivīda, kopienas vai pat nelielas nācijas pašradīšanas procesam, spēkojoties ar politizētas ģeogrāfijas, vietējā mākslas mantojuma un darba ētikas nojēgumiem.
Abi mākslinieki runā par spriedzi starp piederību vietai un bailēm to zaudēt – tās cēlonis meklējams pastāvīgi mainīgajā politiskajā ģeogrāfijā. Izstādi caurauž atsauces uz tradicionālo Latvijas lauku dzīvesveidu, tā ciešo saikni ar dabu, darba mīlestību un patriarhālo pasaules skatījumu.

Kriša Salmaņa darbs "Gara diena" (Long Day), 2012, 35 mm filma (Stīva Rodena (Steve Roden) skaniskais noformējums), šķietami ir statisks kadrs, kurā redzama lauku ainava; paātrinājumā mēs varam vērot dienu no saullēkta līdz saulrietam. Saulei lecot, mēs redzam, kā tiek būvēts šķūnis, dienas vidū tas ir pabeigts, taču pēcpusdienā saceļas vētra, un celtne pārvēršas gruvešos. Beigu beigās tā sagāžas pavisam, un saule noriet.

Kaspara Podnieka sērijas "Rommeļa pienotava" cikla fotogrāfijās aplūkojamas Drustu pagasta iedzīvotāju ikdienas gaitas. Taču, spītējot žanra noteikumiem, Drustu iedzīvotāji ir "pārvietoti", atrauti no savas zemes, fiziski pacelti augstu pāri ceļiem, kurus viņi diendienā iet, un ainavām, ko ik dienas skata.

Otrdien, 5. martā, plkst. 12:00 "Art in General" telpās norisināsies preses konference, kurā piedalīsies mākslinieki, "Art in General" un "kim?" pārstāvji.

Projekta kuratori – neatkarīgā kuratore un mākslas vēsturniece Alise Tīfentāle (kim?, Rīga), Art in General (Ņujorka) mākslinieciskā vadītāja Ena Bārlova (Anne Barlow) un kuratore Kortnija Fina (Courtenay Finn).

Par godu Ņujorkas izstādes atklāšanai kopš 27. februāra apskatei pieejama arī 55. Venēcijas biennāles Latvijas paviljona oficiālā mājas lapa www.northbynortheast.lv.

"Art in General" adrese:79 Walker Street, New York, NY 10013. Latviešu mākslinieku darbi Ņujorkā būs aplūkojami līdz 30. martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!