Foto: “Kas vēl iedomīgāks par taisnību”. Fotomontāža, kopdarbs no izstādes “Moles”

"kim?" Laikmetīgās mākslas centrs aicina apmeklēt izstādes "Mūļi" pavadošo pasākumu programmu 3. un 4. martā.

Kā portālu "Delfi" informēja "kim?" pārstāvji, progamma sāksies ar Fabricio Teranovas 2016. gada filmas "Donna Haraveja: Māksla stāstīt izdzīvošanai uz zemes" bezmaksas seansu 3. martā plkst. 18.30 "Kino Bize". Pēc sensa norisināsies saruna ar režisoru, piedaloties izstādes "Mūļi" māksliniecēm.

Donna Haraveja (Donna Haraway) ir zinātņu un tehnoloģiju jomas pētniece, feministe un zinātniskās fantastikas fane, kura savos darbos ilgstoši strādājusi pie tā, lai veidotu saikni starp zinātni un literatūru. Viņa guva atpazīstamību 1980. gados ar darbiem par dzimuma, identitātes un tehnoloģijas tēmām, kuri atkāpās no ierastajām interpretācijām un pavēra ceļu atklātam un dzīvespriecīgam starpsugu feminismam.

Fabricio Teranovas filma – Donnas Haravejas portrets, radīta režisoram uzturoties vairākas nedēļas Donnas Haravejas mājā Kalifornijā. Režisors devis pētniecei iespēju runāt viņas pašas vidē, izmantojot pievilcīgu inscenējumu, kas uzsver zinātnieces rotaļīgumu. Tā rezultātā ir tapis unikāls, atklāts un intelektuāls domātājas portretējums.

4. martā "kim?" centrā norisināsies pasākumu programma "Piezemēšanās". Visas dienas garumā tiks piedāvātas bezmaksas aktivitātes dažādām auditorijām – no plkst. 13.00 līdz 15.00 pasākums "Bērnu dienu metamorfozes" – darbnīca bērniem, kuras laikā no dvieļiem tiks veidotas kūniņas ar dvieļu origami locīšanas mākslas palīdzību.

Vakara programmā no plkst.18.00 līdz 23.00 auditorija tiks aicināta piedzīvot "Pair of Dogs" karaoki, MEGAzīna atvēršanu un sarunu ar izstādes "Mūļi" kolaboracionistēm un mākslinieci Žozefīnu Praidu (Josephine Pryde).

"Pair of Dogs" ir zinātnieces Donnas Haravejas darbības iedvesmota kaverizpildītāju grupa un pasākuma laikā šīs grupas dalībnieces prezentēs savu jauno antioriģinālo dubultpriekšnesumu "Oceans of Notions", savukārt MEGAzīns ir jauna publikācija, kas apkopo svarīgākos attēlus un tekstus, kuri uzauguši ap izstādi "Mūļi" un tās sākotnējo versiju – izstādi "Moles", Berlīnē, kas tapis, lai dotu iespēju ieskatīties izstāžu veidošanas kolektīvajos procesos.

4. marta izskaņā norisināsies atvērta saruna ar publiku par izstāžu "Moles" un "Mūļi" aizkulisēm, par izstāžu veidošanu kā kopdarbu, kā arī radniecības termina izmantošanu laikmetīgās mākslas praktizēšanas ikdienā.

Saruna norisināsies angļu valodā un tajā piedalīsies mākslinieces Lydia AD, Carl Berzow, Mania Godarzani-Bakhtiari, Isabel Gatzke, Max Göran, Annika Högner, Elias Johansson, Ekaterina Reinbold, Caio Soares, Michel Wagenschütz, Berlīnes Mākslas universitātes profesore un māksliniece Žozefīna Praida, kā arī kuratore Egija Inzule.

"Mūļi" ir otrā izstāde, kuru veido brīva praktizētāju grupa, kas lielākoties dzīvo Berlīnē un studē Berlīnes Mākslas universitātē un savos darbos cenšas izaicināt metodoloģisku individuālismu un cilvēku pārliecību par savu ārkārtīgumu. 2016. gada rudenī viņas pirmoreiz sadarbojās izstādē Moles Berlīnes Fotogrāfijas muzejā, par ko tika izvirzītas nacionālai mākslas balvai, par spīti tam, ka noraida nacionālismu. Egija Inzule ir kuratore, kuru profesore un māksliniece Žozefine Praida ielūdza strādāt ar studentēm pie izstādes Berlīnē programmas "Seen By" ietvaros.

Ieeja visos pasākumos bezmaksas. Pasākumam "Bērnu dienas metamorfozes" nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz linda.vigdorcika@kim.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!