Foto: Publicitātes attēls
20. jūnijā pulksten 18.00 tiks atklāta jaunā "Kim?" programmas direktora Kaspara Groševa pirmā kūrētā izstāde "Kim?" – "Ļoti mazs lodziņš".

Kā informē "Kim?" pārstāvji, izstāde atklās veidus, kādos mākslinieki sadarbojas ārpus valodas robežām – latviešu mākslinieki Viktors Timofejevs un Evita Vasiļjeva radīs kopēju performatīvu telpu, izvēršot vizuālu un telpisku sarunu ar somu mākslinieku Jāko Pallasvuo un turku mākslinieku Boru Akindžiturku.

Kad "American Fine Arts Co" galerijas dibinātājam un vadītājam Kolinam Delandam (1955–2003) jautāja, kādēļ viņa galerija nekad nedrukāja preses relīzes, viņš atbildēja, ka "pastāv ļoti mazs laika lodziņš, kurā vizuāls mākslas darbs tiek piedzīvots, pirms [mākslas] uztveri neizbēgami sāk veidot valoda, un šo lodziņu vajadzētu atstāt atvērtu pēc iespējas ilgāk: mums būtu jāpretojas pāragrai vizuālo iespaidu noslēgšanai, pēc iespējas ilgāk nepadodoties skatītāja pieredzes virzīšanai caur valodas ierobežojumiem". (Džekijs Makelisters, 2003. g. augustā)

Izstāde "Ļoti mazs lodziņš" ir jaunā "Kim?" programmas direktora Kaspara Groševa pirmā izstāde kuratora lomā un tajā piedalās latviešu mākslinieki Viktors Timofejevs un Evita Vasiļjeva, kā arī turku mākslinieks Bora Akindžiturks un somu mākslinieks Jāko Pallasvuo.

"Pirms aptuveni gada es kādā Briseles kafejnīcā vēroju, kā ar atsegtu aizrautību Jāko, Viktors un Bora kopīgi zīmē, ik pa brītiņam apmainoties ar lapām, vērpjot sarunas, kas mijās ar klusēšanas pauzēm. Dažas nedēļas vēlāk jau citā kombinācijā zīmējumu straumei pievienojās Evita, vēl pēc laika – kāds cits. Iespējams, tajā mirklī radās ideja par "Ļoti mazu lodziņu" kā telpisku notikumu, kurā mākslinieku rokraksti savijas amorfā žestu kopumā, iezīmējot sadarbību kā atvērtu izteiksmes līdzekli. Katra reize, kad dažādos izkārtojumos es ieraugu šos kopīgi tapušos zīmējumus, ir kā neliels momentuzņēmums ar klejojošu, izsmalcinātu garu (vai līķi), kas pabāž galvu virs bruģa, zem kura ir pludmale", atklāj Kaspars Groševs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!