kim? Laikmetīgās mākslas centrā līdz 23. septembrim apskatāmas latviešu jaunākās paaudzes mākslinieču Kristīnes Kursišas un Katrīnas Neiburgas personālizstādes, portālu "Delfi" informē kim? pārstāvji.

Katrīnas Neiburgas personālizstādē "Lietu atmiņa" aplūkojama septiņu video instalācija. Tiem skaņu veidojis elektroniskās mūzikas mākslinieks Andris Indāns ("Gas of Latvia"), ar kuru Neiburga jau iepriekš sadarbojusies, veidojot darbu "Preses nams" un citus.

Izstādes ietvaros, mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" laikā 8.septembrī paredzēta Katrīnas Neiburgas intervence "Saruna ar gaļas pārdevēju Matīsa tirgū".

"Katrīna Neiburga bieži darbojas kā antropologs, viņu interesē cilvēki - tējas sēņu audzētāju dīvainā kopiena, "hruščovkas" iemītnieki, klubu tualetēs satiktās meitenes, sievietes, kas strādā par taksometra vadītājām", tā par mākslinieci saka kuratore Solvita Krese.

Katrīna Neiburga (1978), ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, izstādēs piedalās kopš 2000. gada; dalība Sidnejas un Maskavas biennālēs, Ars Fennica (2008) balvas kandidāte un Purvīša balvas mākslā laureāte (2008). Pēdējā personālizstāde "Preses Nams" (2011/12) izstādīta Rīgā, Budapeštā un Helsinkos. Regulāra ir Katrīnas Neiburgas sadarbība ar skaņu mākslinieku Andžoni (Andris Indāns), kā arī sadarbība ar Latvijas Nacionālo operu (scenogrāfija un video uzvedumiem "Jevgēņijs Oņegins" (2010), "Leļļu opera" (2008), jaunākais projekts ir video noformējums operai "Lučija di Lammermūra" (2012)).

Savukārt Kristīnes Kursišas personālizstādē aplūkojami vairāku gadu garumā krāti novērojumi, nejauši un ar nolūku Google uzmeklēti attēli, kas no jauna rekonstruēti fotogrāfijās. Attēlu sižetos nav nekā globāli nozīmīga vai sabiedrībai vērtīga, taču tiem ir īpaša nozīme autores acīs.

Izstādes aplūkojamas katru nedēļu - no otrdienas līdz piektdienai no plkst.14:00 līdz 19:00 un nedēļas nogalēs no plkst.12:00 līdz 18:00. Otrdienās ieeja bezmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!