Foto: Publicitātes foto
"Kim?" Laikmetīgās mākslas centra jaunais programmas direktors no šā gada aprīļa būs Kaspars Groševs. Gluži tāpat kā līdz šim, programmas direktors būs atbildīgs par organizācijas izstāžu un pavadošās programmas izstrādi un vadību gan Latvijā, gan ārvalstīs, portālu "Delfi" informē "kim?" pārstāvji.

Kaspars Groševs ir pieredzējis eksperimentālās mākslas un skaņas mākslinieks, kurators un autors, kurš kopš 2014. gada ir Rīgā pirmās mākslinieku vadītās galerijas "427" līdzdibinātājs un kurators. Īstenojis virkni neatkarīgu projektu, Kaspars Groševs ir piedalījies starptautiskās grupu un personālizstādēs to skaitā galerijā "Futura: Prāgā, mākslas centrā BOZAR Briselē, galerijā "Shanaynay" Parīzē, SIC mākslinieku telpā Helsinkos kā arī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrā.

Jaunā programmas direktora izvēle sakrīt ar "Kim?" stratēģisko mēŗki – starptautisko konkurētspēju. Lai šo mērķi sasniegtu, "Kim?" arī turpmāk darbosies divos virzienos – veicinot Latvijas laikmetīgās mākslas un "Kim?" starptautisko atpazīstamību – ik gadu turpinot organizēt vairākas latviešu mākslinieku izstādes ārvalstīs, kas šogad atbalsojas 58. Venēcijas mākslas biennālē, kā ietvaros "Kim?" un Laikmetīgās mākslas centrs kopīgi organizē Daigas Grantiņas izstādi. Turpināsies "Kim?" Rezidences balvas programma, sadarbība ar starptautiski atpazīstamiem kuratoriem un mākslas profesionāļiem, kā arī tiks īstenota izstāžu un pasākumu programma Latvijā ar starptautiski atpazīstamu mākslinieku un kuratoru dalību.

Komentējot savu jauno amatu, Kaspars Groševs saka: "Man ir liels gods stāties šajā amatā, jo lielā mērā esmu audzis līdz ar "Kim?" – gan kā mākslinieks, gan kurators un nekomerciālas galerijas veidotājs. Kopš pirmās izstādes Spīķeros cauri gadiem ar aizrautību esmu izdzīvojis Zanes Onckules un Valentīna Klimašauska veidoto programmu – neskaitāmas pasauli iešūpojošas izstādes, kas ļāvušas gan satikt māksliniekus, gan apjaust, ka māksla ir spēcīgs intelektuāls instruments, kas var paplašināt estētiskos apvāršņus, uzjundīt jaunas idejas, radīt jaunas pieredzes vai gluži vienkārši - nebrīdinot mainīt to, kā domāju par mākslu.

"Kim?" ir viens no pamanāmākajiem laikmetīgās mākslas pieturpunktiem reģionā, tādēļ mana vīzija ir to redzēt kā vietu, kur dzimst globālais pulss, kur aizsākas starptautiski projekti, kur satiekas mākslas profesionāļi, kur Latvijas mākslinieki atsperas, lai lēktu pasaules okeānā, kur māksla dzīvo pāri robežām un laika zonām, aicinot jebkuru piedalīties sarunā."

"Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs ir 2009. gadā dibināta lokāli un starptautiski atpazīstama mākslas institūcija. Centra programmas direktore un kuratore no 2010. līdz 2017. gadam bija Zane Onckule, kuras vadībā izveidota izstāžu un publiskās programmas līdzšinējā struktūra, aizsākti starptautiski projekti, t. sk. "Kim?" Rezidences balva, kā arī publikāciju sērija. Kopš 2017. gada programmas direktora pienākumus pildīja Valentīns Klimašausks (Valentinas Klimašauskas), kā darbības laikā tika realizēta virkne vērienīgu izstāžu projektu programmas "Latvijai 100" ietvaros, tostarp XIII Baltijas triennālei u. c. Nodrošinot "Kim?" stratēģiskās vīzijas īstenošanu, Zane Onckule turpinās sadarbību ar "Kim?", veicot kuratora padomnieka pienākumus, kā arī 2019. gada programmas ietvaros īstenojot starptautiskus izstāžu projektus Hesela mākslas muzejā Ņujorkā, Telavivas Laikmetīgās mākslas centrā u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!