Foto: Publicitātes attēls
"Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs, svinot desmit pastāvēšanas gadus kopš savu durvju vēršanas 2009. gadā, izziņo "Kim? X" programmu, kas augustā tiks īstenota ar dažādiem pasākumiem, pasvītrojot "Kim?" daudzpusību un īstenojot to performatīvās, vizuālās un literārās formās, portālu "Delfi" informē "kim?" pārstāvji.

Jubilejas svinību programma tiks atklāta 22. augustā, ar divu jauno mākslinieču, Līgas Spundes un Lienes Pavlovskas, personālizstādēm, ko papildinās performatīvs pasākums "Kim? X" atklāšanas vakara izskaņā Tallinas kvartālā.

Savukārt visa augusta garumā "Kim?" programma tiks īstenota ar literārām un vizuālām aktivitātēm, kas atskatīsies uz "Kim?" arhīvu gan taustāmā formātā – "Kim?" pop-up veikalā, gan elektroniskā veidā – caur publikācijām dažādos medijos, tostarp "Satori" interneta žurnālā. Savukārt "Kim?" pagalmā, Sporta 2 kvartālā, būs apskatāmas Māra Bišofa zīmētās atbildes uz "Kim?" uzdotajiem jautājumiem, kā arī Kristas un Reiņa Dzudzillo pieteikums Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē – ekspozīcija "ZRwhdZ".

"Kim?" desmit gadi ir pavadīti nemitīgā "laika dejā", ejot uz priekšu, vienlaikus "tinot lenti atpakaļ", atkārtojot žestus un ieviešot jaunus, brīžiem dejojot vienatnē, brīžiem kolektīvā, tomēr neapstājoties ne mirkli. "Kim?" darbības nepārtrauktība šobrīd varētu šķist pašsaprotama, tomēr pašsaprotamība nav nejauša. Aizpildot nenosakāma izmēra tukšumu Rīgas mākslas dzīvē (un ne tikai), "Kim?" desmit gadu laikā ir kustējies un elpojis, lipinot no visdažādākajiem materiāliem vietu, gan fizisku, gan iztēlotu, kur ar zināmu regularitāti satikties tiem, kas jautā, un tiem, kas atbild, lai dejotu, mainoties lomām, tempam, dekorācijām, sarunu tematiem. Desmit gadi ir pietiekams laiks, lai secinātu, ka nenosakāma izmērā tukšums vismaz daļēji ir aizpildīts ar troksni, kas atbalsojas aiz robežām un izskan kā silts aicinājums atnākt ciemos," saka programmas direktors Kaspars Groševs.

Desmit gadu laikā "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs ir organizējis 700 pasākumu, 188 izstāžu Latvijā, 30 izstāžu ārzemēs, pulcējis ap 600 000 apmeklētāju un pēdējo piecu gadu laikā devis iespēju pieciem māksliniekiem viesoties "Kim?" partnerorganizāciju rezidencēs ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!