Foto: Kristīne Madjare
Laikmetīgās mākslas centra "Kim?" nākamā gada Rezidences balvu ieguvusi mākslinice Diāna Tamane. Balvas ieguvēja dosies divus mēnešus ilgā rezidencē uz "ArtPort", Telavivā, Izraēlā, portālu "Delfi" informē "Kim?" pārstāvji.

Balvas ieguvēja paziņošanas svinīgā ceremonija noritēja 22. novembrī Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā k- 2., piedaloties "ArtPort" direktorei Varditai Grosai. Pasākumu iesāka rezidenču centra vadītājas prezentācija par "ArtPort" darbību, rezidējošajiem māksliniekiem un nākotnes plāniem, kā arī komentāri par pieredzi, kas gūta, apmeklējot balvas nominantu studijas Rīgā.

Ikgadējā "Kim?" Rezidences balva ļauj daudzsološam latviešu māksliniekam vai divu mākslinieku apvienībai piedalīties rezidences programmā kādā no "Kim?" partnerorganizācijām. Pirmā balvas laureāte Darja Meļņikova 2015. gada vasarā pavadīja divus mēnešus KW Laikmetīgās mākslas institūtā Berlīnē, otrā – Ieva Epnere – 2016. gada rudenī divu mēnešu garumā izmantoja iespēju piedalīties ISCP Starptautiskā darbnīcu un kuratoru programmā Ņujorkā, bet 2017. gadā Ieva Kraule atradās trīs mēnešu rezidencē "Gasworks" Londonā.

2018. gada rudenī "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs balvas pirmajai kārtai nominēja 12 māksliniekus, kas atbilst balvas kritērijiem: viņi aktīvi piedalās izstādēs un paralēlos pasākumos Latvijā un ārvalstīs; ir vecumā līdz 40 gadiem un pēdējo 10 gadu laikā ir piedalījušies vismaz vienā "Kim?" veidotā projektā.

Mākslinieku portfolio izskatīja un fināla nominantus atlasīja starptautiska žūrija: Vardita Grosa (Vardit Gross, Artport, Telaviva), Tobiass Kaspars (Tobias Kaspar, mākslinieks, Cīrihe/Rīga), Virginija Januskevičūte (Virginija Januskevičiūte, CAC, Viļņa) un Īans Rozens (Ian Rosen, mākslinieks un galerijas Misako Rosen direktors, Tokija).

Uz "Kim?" Rezidences balvu pretendēja arī Andrejs Strokins, Atis Jākobsons un Kaspars Groševs.

"ArtPort", bezpeļņas mākslas organizācija, kuru pirms sešiem gadiem nodibinājis "Ted Arison Family Foundation", nodarbojas ar izraēliešu laikmetīgās mākslas veicināšanu un popularizēšanu. "ArtPort" veicina mākslinieku izaugsmi un stiprina saikni starp mākslu un sabiedrību, organizējot lokālas un starptautiskas mākslinieku rezidences programmas, izstādes, seminārus, mākslas grāmatu tirgus un profesionālās apmācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!