Foto: Publicitātes foto

Mākslas un kultūras portāls "Arterritory.com" laidis klajā ikgadējo izdevumu "Arterritory sarunas Nr. 4". Tajā iekļautas 15 interesantākās portāla radošās komandas veidotās intervijas ar māksliniekiem, režisoriem un kuratoriem, kas notikušas 2015. gadā.

"Šogad daudzās no "Arterritory" sarunām pieminēts brīvības jēdziens. Šķiet, vēl pirms salīdzinoši neilga laika neviens nespēja iztēloties, ka "brīvība" atkal varētu nokļūt ikdienas dzīves un domāšanas uzmanības centrā. Ka ierastā brīvība varētu kļūt nevienkārša un pārvērsties par "dārgu prieku". Un - vai ar visiem mēs gribam dalīties brīvībā, kas mums ir?" izdevuma tematiku ieskicē tā autori.

"Vairāk brīvības, vairāk iecietības, mazāk ortodoksālu struktūru atgriešanās politikā un attiecībās, vairāk apskaidrības, jā - vairāk brīvības," tā savu ideālo pasauli redz austriešu mākslinieks Ervīns Vurms. Brīvības tēmu, stāstot par mākslas situāciju Polijā, izvērš arī ne mazāk pazīstamais poļu mākslinieks Miroslavs Balka. Par brīvību un aizliegumiem prāto par britu mākslas skatuves kulta varoņiem kļuvušie Gilberts un Džordžs. Vēl viens britu autors Laiems Giliks brīvību redz kā mākslinieka ikdienas nastu - izvēlēties tēmu, koncepciju, mediju, būt atbildīgam un pieņemt lēmumu.

Izdevuma interviju varoņu vidū ir arī mākslinieki Olafurs Eliasons, Drīss Ferhūfens, Rauls Kellers, Hirosi Sugimoto, Miķelis Fišers, modes dizainers Rolands Pēterkops, teātra un kino cilvēki Dmitrijs Čerņakovs, Jenss Hillje un Agņeška Holanda, muzeja kurators Ariks Čens un Vīnes biennāles iniciators Kristofs Tūns-Hoenšteins. Viņi visi dažādos veidos būvē savstarpējās attiecības ar savu brīvību un dažādos veidos tiecas vērst savas mākslas vērotāja skatienu uz viņa paša brīvību.

"Arterritory sarunas" ir izdotas kā trīs atsevišķi izdevumi latviešu, angļu un krievu valodā. Izdevumu vizuālo tēlu radījusi dizaina apvienība "Augusts", saturiskā formāta veidotāji ir portāla radošā komanda, bet izdevumu koncepta autores ir "Arterritory.com" direktore Una Meistere un galvenā redaktore Daiga Rudzāte.

Izdevumu iespējams iegādāties galerijā "Istaba", grāmatu un kultūrpreču mājā "NicePlace Mansards", galerijā "Neputns", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, konceptveikalā "RIIJA", restorānā/veikalā "Vīna studija", galerijā "Putti", Narvessen preses kioskos Rīgā (sākot no trešdienas), savukārt lasīšanai tas pieejams viesnīcas "Neiburgs" lasītavā un restorānā "Osiris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!