Foto: Publicitātes attēli
28.martā Rīgas Mākslas telpā atklāj gleznotāja un filozofa, LMA profesora Uno Daņiļevska (1945 - 2007) darbu izstādi "Gleznas".

"Daņiļevska mākslas valodu raksturo divi vienlīdz būtiski glezniecības izteiksmes līdzekļi – valdzinoša krāsu spēle un faktūra. Viņa darbi tapa lēni un pārdomāti, īpašu nozīmi piešķirot toņu kombinācijām, krāsu biezumam un klāšanas veidam. Tikmēr ar tēmu, katrā no gleznām, viņš rīkojas gluži kā dzejnieks – stilizē formu, rotaļājas ar faktūru un izvēlas pirmajā mirklī šķietami ne tās raksturīgākās krāsas. Kā pats reiz teicis – tās, kuras citi gleznotāji uzskata par neglītām," Daņiļevska darbus raksturo izstādes kuratore, mākslas zinātniece Sarmīte Sīle.

"Gleznas" – tik vienkāršu un tanī pat laikā daudznozīmīgu nosaukumu savām izstādēm deva pats mākslinieks. Izstādei izvēlētie darbi ļauj iepazīt Daņiļevska daiļrades būtiskākos pieturas punktus. Šie un citi mākslinieka darbi atrodami vairāku Latvijas muzeju krājumos, kā arī privātajās kolekcijās Latvijā, Vācijā, Šveicē, Krievijā, ASV un citviet pasaulē, kur kolekcionārus apbūrusi Daņiļevska izsmalcinātā saruna ar krāsām.

Izstāde Rīgas Mākslas telpā būs apskatāma līdz 28.aprīlim.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!