No 2007. gada 2. februāra Rīgā, Elizabetes ielā 83/85, Berga bazārā krodziņā "Andalūzijas suns" atkal darbojas nekomerciāla sociālā plakāta galerija/izstāžu zāle "Suņa sirds", portālu "Delfi" informēja iestādes pārstāvji.
Darbības pamatprincips: piedalīties var jebkurš, kurš spēj plakātu radīt - stacionāra "rotējošā" ekspozīcija (kad autors atnes jaunu darbu, kādu no vecajiem noņem un liek jauno tā vietā), ik pa laikam vietējo plakātu autoru un viesmākslinieku personālizstādes, fotomākslas (lielformāta) izstādes.

XX gs. 70.-80. gados Latvijas sociālais plakāts tika augstu vērtēts visā Austrumeiropā un PSRS ietekmes sfērā. Tādus vārdus kā Georgs Smelters, Juris Dimiters, Gunārs Zemgals, Laimonis Šēnbergs, Gunārs Kirke, Dimitrijs Lūkins, Gunārs Lūsis, Frančeska Kirke, Ojārs Pētersons Aivars Drāznieks, Ivars Mailītis u.c. zināja tālu ārpus Latvijas tieši kā nepārspētus plakāta meistarus. Ik gadus notika Plakātu dienas, bija regulāras izstādes, sabiedrībai bija pieejamas gan grāmatas, gan katalogi un plakātu reprodukcijas.

"90. gadu sākumā tas viss zuda. Māksliniekiem nācās pievērsties iztikas pelnīšanai, aizmirstot plakātu kā brīvo mākslu, bet nerealizētās idejas noliekot putēt skapjaugšā. Izstādes neviens vairs neorganizēja, personālizstādēm nebija naudas. Vienīgais Juris Dimiters nemeta plinti krūmos," komentēja plakātu galerijas veidotāji.

2002. gada novembrī kopā sanāca jaunu autoru grupa, kas sevi nodēvēja par plakātu zīmētāju grupu "Suņa sirds" (pirmā izstāde norisa krodziņā "Andalūzijas suns", kur otrajā stāvā bija kinoteātris "K Suns").

"Grupas koncepcija pagaidām ļoti vienkārša," izsakās plakātu zīmētāju biedrība "Suņa sirds" valdes priekšsēdētājs Artis Buks. "Darbs gadu no gada tikai vizualizējot klientu vēlmes iesūc kā purvs un saēd radošu personību kā rūsa - grafiķim ir smalka vizītkarte, bet sapņi aizmirsti, un bez pasūtījuma tēmas aizvien retāk spēj ko radīt pats, savam priekam. Tāpēc te "Suņa Sirdij" pievienojas tie, kuriem vēl interesanti ko radīt tāpat vien, savam un citu priekam. Jebkurš var piedalīties. Vidēji katru gadu tapušas 2 izstādes, šobrīd jau ir 21 dalībnieks."

Jāpiebilst, ka galerijas darbus iespējams aplūkot arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!