Foto: Publicitātes attēls
No 30. jūnija līdz 11. jūlijam kultūrtelpas "Tu jau zini kur" Mazajā zālē būs aplūkojama Reiņa Lodziņa skaņas instalācija "Tallinas ledājs", portālu "Delfi" informē kultūrtelpas "Tu jau zini kur" pārstāvji.

Reiņa Lodziņa audiālā ekspozīcija būs apskatāma izstāžu ciklā "Artefaktu konstrukcijas". Mākslinieks telpā radīs multikanālu instalāciju, kur ar desmit skaļruņu palīdzību, izmantojot skaņu sintēzes pamatvienības – tīrus toņus –, gaisā veidos rakstainu "Tu jau zini kur" Mazās zāles izmēra "mākoni". Viesi būs aicināti, vadoties pēc savām ausīm, uztaustīt un izprast šī audiālā eksperimenta dabu un struktūru. Tieši caur klausītāja kustību telpā "mākonis" atklās savus apveidus un iezīmēs punktus, kurās atsevišķu skaļruņu viļņu sastapšanās radīs dziļu dunoņu vai, gluži pretēji, klusumu.

Reinis Lodziņš (1998) šogad absolvējis Glāzgovas Mākslas skolas Interaction Design nodaļu. Kopš 2016. gada piedalās grupu izstādēs Latvijā un ārpus. Paralēli viņš ir elektroniskā soloprojekta Nieris vadītājs. Mākslinieks savā daiļradē aplūko dažādu mediju formātu pamatstruktūras un pēta, kā to īpatnējās pazīmes un tehniskās īpašības var izmantot kā saviļnojošus izteiksmes līdzekļus. Viņa darbus caurstrāvo bērnišķīgs rotaļīgums pret saturu, tajos bieži iekļaujot atsauces uz apkārtējo kultūru un vidi. Lodziņš pastiprināti strādā ar skaņu, telpu un valodu.

""Artefaktu konstrukcijas" tematiskā vadlīnija izvēlēta, atsaucoties uz pārmaiņām globālā mērogā, kas pieprasa līdzšinējo domāšanas modeļu pārstrukturēšanu un jaunu nākotnes orientieru nospraušanu. Šī gada "Tu jau zini kur" mākslas programmā "konstrukcijas" jēdziens kalpo kā pamatelements un sākumpunkts, kas atspoguļo esošo lietu (ne)kārtību, "dekonstrukcija" vērsta uz sistēmu un nostādņu izjaukšanu, apzināšanu un izvērtēšanu, savukārt "rekonstrukcija" ataino jaunu modeļu radīšanu, balstoties uz jau iepriekš eksistējošiem elementiem," raksta izstāžu veidotāji.

"Tu jau zini kur" ir radoša, industriāla kultūrvieta Rīgā, Tallinas ielas radošajā kvartālā. Tās saturiskais uzsvars ir vērsts uz dažādu laikmetīgās mākslas disciplīnu sastapšanos, ar nolūku veicināt radošus eksperimentus un atvēlēt telpu mākslas demokratizācijai. Šogad kultūrvieta izstāžu vajadzībām ir radījusi Mazo zāli — atsevišķu telpu ar nolūku nodrošināt apmeklētājiem nepastarpinātu satikšanos ar mākslu. Izstāžu ciklu organizē kuratore Tīna Pētersone, mākslinieks Rūdolfs Štamers un "Tu jau zini kur" īpašnieks Uldis Trapencieris.

Izstāde būs apskatāma no trešdienas līdz svētdienai laikā no pulksten 16 līdz 21 Tallinas ielā 10-3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!