Foto: F64

Sašutuma vētru kādā populārā jauno māmiņu forumā pirms nedēļas izraisīja kāds gaismas festivāla "Staro Rīga" objekts – mākslinieka Miķeļa Fišera veidotais darbs "Pieskaries savām bailēm", kas bija aplūkojams uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas sienas. Lai gan kopējā svētku notikumu virpulī tas būtu uztverams kā vētra ūdensglāzē, kas jāaizmirst jau nākamajā dienā, diskusija rosinājusi uzdot jautājumu – vai laikmetīgajai mākslai un tās provokācijām ir vieta pilsētvidē?

Miķelis Fišers, kurš saņēmis gan "Purvīša balvu", gan pārstāvējis Latviju Starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē, šogad saviem darbiem raksturīgos ironiski apokaliptiskos tēlus ar multimediju mākslinieka Māra Kalves palīdzību bija iznesis ārpus izstāžu zālēm, ļaujot ikvienam skatītājam pašam interaktīvā stendā uz LNMM ēkas sienas tos atdzīvināt. "Objekta ceturtā dimensija ir izaicinājums pieskarties savām bailēm un ieraudzīt dzīvē sižetu līnijas, kas izspēlētas autora darbos," ar šādiem vārdiem tika pieteikts Fišera veidotais darbs.

Tomēr par mākslinieka veidotajiem reptiļiem, ķirzakcilvēkiem un citām būtnēm, kā arī to biedējošajām izdarībām uz muzeja ēkas sienas satraukušās jaunās māmiņas, norādot, ka festivālu "Staro Rīga" apmeklē ģimenes ar lielākām un mazākām atvasēm, kurām Fišera veidotais darbs izraisījis bailes, turklāt tajā redzamais esot bijis grūti izskaidrojams.

Par Latvijas auditorijas briedumu laikmetīgās mākslas izaicinājumiem un "traumatizācijas" iespējām portāls "Delfi" uzrunāja festivāla "Staro Rīga" māksliniecisko vadītāju, mākslas zinātnieci un psihoterapeiti.

"Uz festivālu biju devusies kopā ar savu 13 gadus veco meitu. Labi, ka mazākā palika mājās," savu stāstu sarunā ar "Delfi" iesāk "Staro Rīga" apmeklētāja Kristīne. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!