Foto: Filips Šmits

Lai veicinātu interesi par laikmetīgo mākslu, Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) katra mēneša pēdējā trešdienā piedāvā iespēju bez ieejas maksas apmeklēt izstādi astoņās norises vietās. Pulcējot gandrīz tūkstoti apmeklētāju pirmajā bezmaksas apmeklējuma dienā jūnijā, biennāles rīkotāji aicina izmantot šo iespēju arī šo trešdien, 25. jūlijā, portālu "Delfi" informē RIBOCA pārstāve Inese Dābola.

Pirmā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennālē (Riga International Biennial of Contemporary Art - RIBOCA1) "Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt" piedāvā iespējamu iepazīt 141 mākslas darbu astoņās norises vietās Rīgā un pilsētvidē, kā arī Jūrmalā. Vadošās grieķu izcelsmes kuratores Katerinas Gregos un biennāles dibinātājas un komisāres Agnijas Mirgorodskas vadībā ir sapulcēti 104 mākslinieki, kuru liela daļa ekspozīcijās iekļauto mākslas darbu ir speciāli radīti Rīgas biennālei. Papildus ekspozīcijām Rīgas pilsētvidē ir izvietotas arī 10 liela mēroga mākslas instalācijas.

Paralēli izstādei Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle organizē arī dažādu pasākumu ciklu, kas pieejami ikvienam interesentam. Programmā ietilpst gan mākslinieku lekcijas, koncerti, performances, debates, radošās darbnīcas ģimenēm ar bērniem, filmu programma un citi pasākumi, kas norisināsies līdz šī gada novembrim.

Katru nedēļas nogali biennāles organizatori aicina uz zviedru mākslinieces Saskijas Holmkvistas (Saskia Holmkvist) īpaši radīto ekskursiju pa Rīgu, kas notiek gidu pavadībā latviešu, krievu un angļu valodās un stāsta par dažādām zīmīgām parādībām un norisēm 80. gados Rīgā.

Augustā gaidāmi vairāki spilgti publiskās programmas notikumi. 2. augustā LU bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā būs iespēja piedalīties divu mākslinieču kopprojektā – istabas augu simpozijā, ko veido somu māksliniece Petri Sāriko (Petri Saarikko) un māksliniece Saša Hūbere (Sasha Huber) no Šveices, kas tapis sadarbībā ar telpaugu apmaiņas projektu "Mājas svētība" veidotājām no Rīgas. Visi džeza mūzikas cienītāji ir aicināti 8. augustā Kristapa Morberga rezidencē uz pianista Rūdolfa Macata un džeza vokālistes Elīnas Silovas koncertu.

Foto: Filips Šmits

Visi minētie pasākumi ir bez ieejas maksas un plašāku informāciju par izstādi, māksliniekiem, norises vietām un pasākumiem ir ērti apskatāma interneta saitē digital.rigabiennial.com, kā arī mājas lapā rigabiennial.com.

Biennāles izstādi iespējams aplūkot Latvijas Universitātes bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā (Kronvalda bulvāris 4, Rīga), Kristapa Morberga rezidencē (Z.A.Meirovica bulvāris 12, Rīga), Andrejsalā (Andrejostas iela 29, Rīga), bijusī tekstilrūpnīcā "Boļševička" (Ganību dambis 30, Rīga), "Sporta2 kvartāls" (Sporta iela 2, Rīga; ieeja no Hanzas ielas 10), mākslas centrā "Zuzeum" (Lāčplēša iela 101, Rīga), Kaņepes Kultūras centrā (Skolas iela 15, Rīga) un mākslas stacijā "Dubulti' (Zigfrīda Meirovica prospekts 3, Jūrmala).

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!