Foto: Publicitātes foto

Leģendārajā mūzikas un mākslas festivālā "Coachella Valley Music and Arts Festival", ASV, Kalifornijā šogad pirmo reizi piedalās divi mākslinieki no Latvijas – Katrīna Neiburga un Andris Eglītis.

Kā informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāvji, viņu multimediālā instalācija "Armpit California Edition" divas nedēļas nogales – no 15. līdz 17. un no 22. līdz 24. aprīlim būs apskatāma festivālā.

"Armpit" producenti, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) atklāj, ka "Coachella Valley Music and Arts Festival" radošais direktors Pauls Klemente (Paul Clemente) "Armpit" pamanīja Venēcijas mākslas biennālē, kur 2015. gadā Latvijas paviljonu veidoja mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis.

"Šī ir negaidīta iespēja. Tagad tikai jāizmanto potenciāls, kas piedāvā sešu dienu laikā parādīt Latvijas laikmetīgās mākslas darbu 200 000 apmeklētājiem," uzsver LLMC direktore Solvita Krese. "Mākslinieki jau mēnesi smagi strādā pie darba būvniecības un Venēcijas instalācija tika pilnībā pārprojektēta kopā ar arhitektu Austri Mailīti, lai atbilstu festivāla norises vietai un lielajam apmeklētāju skaitam."

Viņa uzsver, ka pēc Venēcijas abi mākslinieki saņēmuši arī citus laikmetīgās mākslas pasaules sadarbības piedāvājumus, līdz ar to 2015. gada Venēcijas mākslas biennāle Latvijai izdevusies īpaši veiksmīga.

Foto: Publicitātes foto

Festivāla radošais direktors Klemente jautāts par to, ar ko šis darbs palika atmiņā pēc biennāles apmeklējuma, stāsta: "Tā bija mīlestība no pirmā acu skata. Man ļoti iepatikās Andra veidotā organiskā arhitektūra, ko piepilda Katrīnas video darbi. Un kad mākslinieki atsūtīja pārprojektēto piedāvājumu, lai "Armpit" iekļautos festivāla norises vietā polo laukos, man bija skaidrs, ka darbs šeit ir jābūvē."

Festivāls "Coachella Valley Music and Arts Festival" notiek kopš 1999. gada un ir kļuvis par vienu no apmeklētākajiem un pelnošākajiem mākslas un mūzikas festivāliem Amerikā. Biļetes uz to tiek izpārdotas pāris stundu laikā un tas apmeklētājiem piedāvā daudzveidīgu programmu.

Šogad starp galvenajiem mūzikas māksliniekiem ir "LCD Soundsystem", "Guns N' Roses", Kalvins Hariss, Elija Goldinga, "Beach House", Sufjans Stīvenss un citi.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt mākslas programmu veido vienpadsmit vizuālās mākslas pārstāvji no visas pasaules, kas veido lielizmēra mākslas instalācijas un skulptūras. Šogad kopā ar Neiburgu un Eglīti, mākslas programmu festivālā pārstāv arī tādi mākslinieki kā Aleks Arreha (Alex Arrechea, Kuba), Filips K Smits III (Philip K Smith III, ASV), Jimenez Lai (Kanāda / Taivāna), Roberts Bose (Robert Bose, ASV) un citi.

Neiburgas un Eglīša "Armpit" ir tēlnieciski veidota būvju sistēma, kas caurausta ar videostāsta fragmentiem. Par tā iedvesmu un estētisko atsauci kalpo videoformātā fiksētas sarunas ar vīriešiem, kuri brīvo laiku pavada savam vaļaspriekam iekārtotās darbnīcās un radošā nošķirtībā. Izdevība ielūkoties privātās dzīves telpā mudinājusi māksliniekus izmantot garāžās dokumentēto vidi, lai veidotu šā savdabīgā mikrokosmosa "atlējumu".

Darbnīcas dunu mākslas darbā veido muzikāla kompozīcija, ko radījuši mūziķi Andris Indāns un Shipsi (Jānis Šipkēvics), sadarbojoties ar Rīgas Doma skolas zēnu kori un vīru kori "Gaudeamus"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!