Pasaulslavenajā galerijā "The Saatchi" Londonā pirmo reizi izstādīta Latvijas mākslinieka glezna - Sergeja Djomina "Boris&Gleb" (2001), portālam "Delfi" apstiprināja mākslinieks.

Iespēja izcīnīta, uzvarot ļoti sīvā konkurencē un gūstot atzinību "The Saatchi" galerijas virtuālajā konkursā. "Boris&Gleb" būs aplūkojama galerijā līdz februāra beigām.

Virtuālajā galerijā, kuru ik dienas apmeklē ap 1,5 miljonu interesentu, ir reģistrējušies ap 50 000 mākslinieku no visas pasaules. Reizi divās nedēļās tiek noteikts kārtas uzvarētājs ap 3 000 mākslinieku lielā konkurencē, bet 12 kārtu uzvarētāji piedalās gada lielajā finālā, un labākie darbi tiek izstādīti prestižajā galerijā.

Atzinību šajā konkursā guvis arī vēl viens Djomina darbs – glezna "singer [zinger_machine]", kas arī drīzumā būs aplūkojama "The Saatchi" galerijā.

"Boris&Gleb" tehnika: audekls/eļļa, izmērs: 150x125 cm, darbs ir tapis reliģiskā žanra rosinātu gleznu sērijā. Darba kompozīciju veido divas atsevišķi stāvošas antropozofas figūras – groteski ikonu tēli. Darbs 2002.gadā kļuva par ikgadējās "Rudens" izstādes laureātu.

Sergejs Djomins stāsta par gleznas drosmīgo ideju: "Tā ir īstenības refleksija. "Boris&Gleb" tapšana sākās ar mazu ikonas reprodukciju. Vēstures literatūrā teikts, ka brāļus Borisu un Gļebu noslepkavoja viņu vecākais brālis, kurš tiecās pēc varas un arī kļuva par Krievijas lielkņazu, bet vēlāk abi nogalinātie brāļi tika kanonizēti. Es nolēmu viņus attēlot kā primātus, tādējādi apvienojot stāstu no pareizticības vēstures ar ne mazāk populāro Darvina ideju par cilvēka izcelsmi – gadījumā, ja evolūcija būtu gājusi citu ceļu. Tāda kā darvinisma un kristietības sarokošanās…. Zinu, ka kristiešos šī glezna izraisa zināmas emocijas, bet no manas puses tā nav ņirgāšanās, drīzāk ironiskas pārdomas."

Uzvara konkursā devusi Sergejam lielu gandarījumu, jo agrāk viņš pat nevarējis sapņot par šādu iespēju. "Uzvara konkursā un tūkstošiem cilvēku atzinība ir viena no lielākajām uzvarām manā dzīvē," saka Djomins. Viņu pašlaik uzrunājuši jau vairāki mākslas pazinēji un dīleri, aicinot uz sadarbību.

Seregejs Djomins ir vairāk nekā 200 gleznu un 300 skiču autors. Viņa darbi bijuši skatāmi daudzās izstādēs Latvijā un Vācijā, Itālijā, Lielbritānijā. Sergejs Djomins ir strādājis arī reklāmas industrijā un vada dizaina kompāniju "Dyki", bet viņa īstais aicinājums ir glezniecība. Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu un Latvijas Universitātes Vēstures un filosofijas fakultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!