Foto: Publicitātes foto

Latvijas mākslinieks Klāvs Loris kļuvis par vienu no trim māksliniekiem, kas laikmetīgās mākslas biennālē "Eiropas jaunrade" ieguva "Grand Prix" balvu, informē mākslinieka pārstāvji.

"Grand Prix" balvu ieguva arī poļu māksliniece Magdalēna Savicka un franču mākslinieks Vilems Boels. Balvā visi trīs mākslinieki ieguvuši 2000 eiro stipendiju, sešu mēnešu apmaksātu mākslinieku darbnīcu Parīzē. Šajā laikā viņiem jārada jauni mākslas darbi savām personālizstādēm Briselē bāzētā mākslas galerijā "Hangar 18".

Loris, kurš dzimis 1988. gadā, dzīvo un strādā Rīgā. Pagājušajā gadā viņš absolvēja Latvijas Mākslas akadēmiju glezniecības specialitātē. Izmantojot dažādas tehnikas, Loris savās gleznās attēlo Latvijas ainavas, taču daba Lora gleznās drīzāk ir apziņas spogulis, sajūtu portrets, ne vides tēlojums. Vairākus mēnešus strādājot pie viena darba, audeklā neizbēgami tiek iekodētas mākslinieka sajūtas un privātie pārdzīvojumi.

Laikmetīgās mākslas biennāle "Eiropas jaunrade" ("Jeune creation Europeenne. Biennale d'art contemporain") norisinās Parīzē, un tajā starp 56 jaunajiem māksliniekiem no septiņām Eiropas valstīm pārstāvēti arī astoņi mākslinieki no Latvijas.

Biennālē Latvijas jauno mākslinieku izlasi kā vienu no interesantākajām slavēja gan 2015. - 2017. ada biennāles žūrijas locekļi un kuratori, gan citi pārstāvētie mākslinieki un apmeklētāji. Biennālē no Latvijas piedalījās Loris, Oskars Pavlovskis, Margrieta Dreiblate, Linda Vigdorčika, Paula Pelše, Lauris Vītoliņš, Lauris Aizupietis un Atis Izands, kurus dalībai biennālē no vairāk nekā 40 māksliniekiem atlasīja žūrija.

Laikmetīgās mākslas biennāle "Eiropas jaunrade" pastāv jau kopš 2000. gada, un tās mērķis ir dot atspērienu jaunās paaudzes mūsdienu māksliniekiem un veicināt viņu atpazīstamību pasaules mērogā. Šī mākslas biennāle ir unikāla ar to, ka koncentrējas uz Eiropas pilsētām, kas ir stingri apņēmušās stimulēt laikmetīgās mākslas un kultūras norises. Katra no partnerpilsētām pati izstrādā atlases principus un apņemas atlasīt astoņus oriģinālākos jaunos māksliniekus jebkurā no laikmetīgās mākslas izpausmēm.

Biennāles gala rezultāts ir ceļojošā izstāde. Šoreiz 56 jauno Eiropas mākslinieku darbi apceļos septiņas Eiropas pilsētas, tajā skaitā Cēsis. Ceļojošā izstāde būs redzama Latvijā 2016.gada augustā un septembrī Cēsīs, topošajā zinātnes un mākslas centrā "Brūzis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!