Foto: Publicitātes foto
Latvijas paviljonu Venēcijas mākslas biennāles pirmajās dienās, no 6. līdz 8.maijam, kad biennāle atvērta vienīgi mākslas profesionāļiem, apmeklējuši aptuveni 7000 cilvēku.

Kā informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā (LLMC), mākslinieku Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša veidotais Latvijas paviljons "Armpit" saņēmis nedalītu atzinību apmeklētāju vidū.

"Apmeklētāji uzsver, ka Latvijas paviljons pārējo starpā izceļas ar iespēju piedzīvot darbu kā notikumu, nepaliekot tikai mākslas novērotājos. "Armpit" skatītāji to piedzīvo fiziski, jau ienākuši pa smagajām garāžas durvīm un nokļūstot darbnīcas atmosfērā - ejot cauri būvei, kāpjot pa kāpnēm, dzirdot darba dunu, piedzīvojot vīru videostāstus, pat sajūtot izmantoto materiālu smaržu," stāsta kurators Kaspars Vanags.

Projekta īstenotāja un LLMC vadītāja Solvita Krese norāda, ka īpaši veiksmīgi šogad sakritusi Latvijas mākslas darba ideja un risinājums ar centrālo biennāles izstādes konceptuālo uzstādījumu, lai arī tas kļuvis zināms vien maijā.

"Mēs dzīvojam laikmetā, kurā dalāmies ar zināšanām un pakalpojumiem, roku darbs ir gandrīz pazudis no mūsu ikdienas. Taču garāžās reizēm atrodam vairāk radošu izpausmju nekā smalkās mākslas galerijās," stāsta Krese.

Viņa atzīmē, ka "Armpit" veiksme meklējama arī komandā, kurā ar savu profesionālo atbalstu iesaistījušies arī citi starptautiski un Latvijā augsti novērtēti profesionāļi - arhitekts Austris Mailītis un grafiskā dizaina autors Edgars Zvirgzdiņš.

Vairāk nekā 80 kvadrātmetrus plašā Latvijas multimediālā instalācija šogad veltīta pašdarbniekiem ar zelta rokām, kuri savās garāžās nododas jaunradei un eksperimentiem, nepretendējot uz augstās mākslas statusu. "Armpit" ir tēlnieciski veidota būvju sistēma, kas caurausta ar videostāsta fragmentiem. Par tā iedvesmu un estētisko atsauci kalpo videoformātā fiksētas sarunas ar vīriešiem, kuri brīvo laiku pavada savam vaļaspriekam iekārtotās darbnīcās un radošā nošķirtībā. Izdevība ielūkoties privātās dzīves telpā mudinājusi māksliniekus izmantot garāžās dokumentēto vidi, lai Venēcijas izstādei veidotu šī savdabīgā mikrokosmosa "atlējumu". Darbnīcas dunu mākslas darbā veido muzikāla kompozīcija, ko radījuši mūziķi Andris Indāns un Jānis Šipkēvics jeb "Shipsi", sadarbojoties ar Rīgas Doma kora skolas zēnu kori un vīru kori "Gaudeamus".

Venēcijas mākslas biennāle skatītājiem ir atvērta no 9.maija līdz 22.novembrim.

Latvijas projekta pasūtītājs ir Kultūras ministrija, galvenie atbalstītāji ir Valsts kultūrkapitāla fonds un "ABLV Charitable Foundation".

Venēcijas mākslas biennāle ir senākais un viens no apmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē, kas notiek reizi divos gados. 2013.gadā Venēcijas biennāli apmeklēja 475 000 cilvēku, oficiālajā skatē piedalījās 88 valstis. Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!