Foto: Publicitātes foto
Laikmetīgās mākslas centrs "Kim? " izziņo savu pirmo Latvijas valsts simtgades programmas izstādi ārvalstīs – somu-ebreju mākslinieces Dafnas Maimonas personālizstādi "Ģimenes bizness", kas būs skatāma SIC mākslinieku telpā Helsinkos no šī gada 3. februāra, bet tās turpinājums Rīgā – no šā gada 20. aprīļa, portālu "Delfi" informē "Kim?" pārstāve Renāte Prancāne.

"Ģimenes bizness" ir trešais pasākums izstāžu un performanču sērijā, kuru aizsāka autobiogrāfisks un mikro-vēsturisks pētījums, kas atskatījās uz Somijas pirmo kebabu un falafelu restorānu "Orient Express", kuru atvēra mākslinieces ebreju tēvs 1985. gadā. Restorāns, kas atradās "Forum" iepirkšanās centrā pašā Helsinku viducī, iepazīstināja somus ar iepriekš nezināmām delikatesēm no Tuvajiem Austrumiem.

"Ģimenes biznesa ideja patiešām varētu vispārīgi raksturot manus darbus," stāsta māksliniece. "Caur šīm kopienām es pētu elementus, kas materializējas manos darbos – ietekmi raisošas konstrukcijas un to ekonomijas," turpina Dafna Maimona, kura savos darbos runā par sabiedrības augšanas un kopā būšanas pieredzi, kas ir būtiska Baltijas jūras reģiona, Eiropas un pasaules kontekstā.

Šobrīd "Orient Express" eksistē pasaulē, kas atrodas pāri kapitālam. Vispirms restorāns tika uzbūvēts "Lilith Performance Studio" telpā kā performance "Orient Express Yourself". Tā bija aprīkota ar funkcionējošu virtuvi, ko papildināja "restorāna darbinieki", kuru uzdevums bija pārdot falafelus apmaiņā pret skatītāju pašu vārdiem. Pircēji maksāja cenu, kas svārstījās no 15 līdz 299 vārdiem, un atbildēja uz jautājumiem, kas atsaucās uz ģimenes atmiņām un dzimumu lomām, kā arī destruktīvo patriarhālo struktūru ietekmi. Viņu izgaismotās atmiņas iekustināja dalītu un intīmu telpu starp svešiniekiem.

Pēc dažiem mēnešiem "Orient Express" paplašināja savu darbību uz "Galerie Wedding", kur instalācija darbojās kā sen pazudušā restorāna spokainā atmiņa. Šoreiz falafeli tika pārdoti tikai atklāšanas intervālos un vārdiskie maksājumi tika ierakstīti vecā kasešu magnetafonā. Izstādes noslēgšanā restorāns atkal apkalpoja cilvēkus ar performanci "After Hours". Tai Maimona sarakstīja absurdu kustību scenāriju ar darbībām, ko darbinieki veic pēc restorāna slēgšanas. Viens no pienākumiem bija pārskaitīt kasi – vārdus, kas tika savākti izstādes atklāšanā un kas tika atskaņoti performancē kā izkaisītas atmiņas jaunai publikai.

Un nu "Orient Express" atgriežas Somijā, 33 gadus pēc tā sākotnējās atklāšanas, kā izstāde "Ģimenes bizness". Atklāšanas laikā SIC izstāžu telpā restorāna jaunā mutācija uz brīdi piedāvās falafelus, kurus gatavos un pārdos mākslinieces ģimenes locekļi.

Sekojot ģimenes biznesa vēsturei (2000.-to gadu sākumā viens no ģimenes uzņēmumiem atradās arī Rīgā), nākamais restorāna pieturas punkts atvērsies "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrā 20. aprīlī, kur tiks atklāta vēl viena jauna mutācija – performances telpa, kurā savāktās lokālās atmiņas tiks pārveidotas scenārijā.

Izstāde SIC telpā tiks atklāta 2. februārī pulksten 8.00 un norisināsies līdz 4. martam.

2018. gadā Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs īstenos četrus laikmetīgās mākslas projektus, kuri norisināsies Helsinkos, Parīzē un Baltijas valstu galvaspilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!