Foto: Shutterstock

"Latvenergo" koncerna Enerģētikas muzejā 13.aprīlī notiks atklātā lekcija par Eduarda Krauca fotonegatīvu kolekciju par Ķeguma hidroelektrostacijas (HES) celtniecību.

Eduarda Krauca fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekcija - Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita 1936.-1940.gadā - iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā. Lekcija par šo Latvijas dokumentāro vērtību notiek Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studiju kursa "Dokumentārā mantojuma aizsardzība" ietvaros, kas veidots sadarbībā ar UNESCO LNK.

Reģistrā iekļautā kolekcija ir unikāla gan kā Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaitas hronoloģisks atainojums, gan kā 20.gadsimta fotogrāfa Krauca profesionālās darbības izcils piemērs.

Krīvena norādīja, ka lekcija būs īpaši saistoša tiem, kas interesējas par fotogrāfijas vēsturi un agrāk lietotajām tehnikām, kā arī tiem, kas vēlas izzināt Ķeguma spēkstacijas būvniecības nozīmi industriālās, sabiedrības sociālās un labklājības jomas attīstībā Latvijā. Lekcijas dalībnieki arī varēs iepazīt atmiņas institūcijas ikdienas darbu un uzzināt par aktivitātēm dokumentārā mantojuma saglabāšanas, pieejamības un atpazīstamības veicināšanā.

Atklātās lekcijas aprīlī piedāvā UNESCO programmā "Pasaules atmiņa" iesaistītās atmiņas institūcijas, lai rosinātu ikvienu izzināt UNESCO dokumentārā mantojuma vērtības Latvijas muzeju plauktos. 27.aprīlī Latvijas Tautas frontes muzejā notiks lekcija par UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā iekļauto nomināciju "Baltijas ceļš - cilvēku ķēde trīs valstu vienotiem centieniem pēc brīvības". Lekciju vadīs bijušais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Dokumentārais mantojums ir cilvēces kultūras mantojuma daļa, un tā saglabāšanai, aizsardzībai un izzināšanai 1992.gadā izveidota UNESCO programma "Pasaules atmiņa". Programma pievērš pasaules valstu uzmanību dokumentārā mantojuma saglabāšanai, un viena no pasaulē zināmākajām programmas daļām ir "Pasaules atmiņas" reģistri.

Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar UNESCO LNK kopš šā gada īsteno studiju kursu "Dokumentārā mantojuma aizsardzība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!