Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 30. jūnijā pulksten 18.30 Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā tiks atklāta skaņu mākslinieka Kalles Lāra izstāde "Skaņas noslēpumi. Binaurālā klusā daba", kas būs skatāma līdz 30. jūlijam. Izstādes pamatā ir mākslinieka saikne ar Rīgu, Latviju un Hardija Lediņa daiļradi, kas izvērsta atsevišķās skaņas un video instalācijās.

"Kalle Lārs ir latviešu-igauņu izcelsmes skaņu mākslinieks, kas dzīvo un strādā Vācijā. Astoņdesmito gadu beigās viņš iepazinās ar Hardiju Lediņu un citiem NSRD dalībniekiem, kā arī piedalījās grupas performancēs," stāsta LLMC pārstāvji. 

Kā īpaši tuvu NSRD daiļrades aspektu Kalle Lārs min aptuvenās mākslas konceptu (vai tā trūkumu): "Nekad neietilpt rāmjos, kurus cenšas uzspiest mākslas pasaule, vienmēr pārkāpt robežas, nepieturēties pie viena žanra, izmantot visus pieejamos izteiksmes līdzekļus. Neordināros veidos realizēt vienkāršas idejas, būt precīzam un konceptuālam - tāda bija Hardija dzīves filozofija, kas attiecas arī uz daudziem maniem darbiem. Tādēļ šī izstāde būs veltījums Hardijam Lediņam, interpretējot viņa darbu stilu un gūstot iedvesmu no Hardija brīvā gara," raksturo pats Kalle Lārs.

Kalle Lārs ir studējis zinātņu vēsturi Minhenes Ludviga Maksimiliāna universitātē, jau daudzus gadus veido dažāda formāta muzikālus notikumus: ar skaņas performancēm un koncertiem uzstājas skaņu mākslas festivālos visā pasaulē, raksta mūziku teātra izrādēm, vada skaņu pastaigas, darbnīcas, tlekcijas u.c. Regulāri piedalās laikmetīgās mākslas izstādēs un starpdisciplināros mākslas projektos, tostarp Venēcijas mākslas biennālē, Berlīnes mediju un digitālās kultūras festivālā "Transmediale", "Ars Electronica" Lincā u.c. Savos darbos Kalle Lārs skaņai liek mijiedarboties ar vidi, attēliem vai objektiem, pētot trokšņus, kas mūs apņem ikdienā, kā arī veidus, kādos tie uz mums iedarbojas. Viņa daiļradi raksturo gan zinātniski empīriska perspektīva, gan emocionāls iedarbīgums, kas skatītājam (klausītājam) ļauj uztvert skaņu neparastos fiziskos veidolos, stāsta izstādes rīkotāji.

Izstādes ietvaros trešdien, 1. jūlijā, plkst. 18.30 notiks Kalles Lāra lekcija "Kā troksnis ienāca mākslā?". Lekcijas un izstādes apmeklējums ir bez maksas. Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerija (Alberta iela 13, 7. stāvs) ir atvērta darba dienās no plkst. 12 - 18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!