Foto: Publicitātes foto
No 25. septembra līdz 5. oktobrim Latvijas Mākslinieku savienības Radošajā kvartālā "Kombināts Māksla", Gaujas ielā 1, Rīgā, norisināsies tēlniecības simpozijs "Forma. Plūdums", portālu "Delfi" informē LMS priekšsēdētājs Igors Dobičins.

Simpozijā, kurš nu jau ir kļuvis par LMS radošā kvartāla "Kombināts Māksla" rudens tradīciju, piedalās tēlnieki Genādijs Stepanovs, Vija Dzintare, Zigmunds Bielis, Agnese Rudzīte–Kirillova, un ir aicināti dalībai pieteikties arī citi profesionāli mākslinieki, mākslas augstskolu studenti un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu audzēkņi, nosūtot pieteikumu uz e-pastu: arudzite@inbox.lv.

Simpozija "Forma. Plūdums" mērķis ir veicināt mākslinieku radošo darbību un tēlniecības darbu radīšanas procesu, veidojot skulptūras ilglaicīgā un kvalitatīvā materiālā. Mākslinieki simpozija laikā veidos putuplasta modeļus, kas tiks ieformēti smilšu formās un atlieti alumīnijā. Pasākuma noslēgumā LMS radošajā kvartālā "Kombināts Māksla" notiks simpozija darbu izstāde.

LMS radošais kvartāls "Kombināts Māksla", akcentējot jaunradi un tēlniecības vēsturi, kopš 2013. gada darbojas kā radoša platforma dažādām mākslas un kultūras iniciatīvām. Tas ir vēsturiski (no 1903.g.) veidojies Rīgas radošais kvartāls, kur tapušas latviešu mākslinieku skulptūras un dekoratīvie elementi, sākot no 20.gs. pirmās puses, kad savus darbus šeit radīja Latvijas vēsturē nozīmīgi tēlnieki Augusts Folcs un Kārlis Zāle, līdz mūsdienām.

LMS Radošajā kvartālā "Kombināts Māksla" Gaujas ielā 1 atradās tēlnieka Kārļa Zāles darbnīca un tieši tur tika radīts Brāļu kapu memoriāls. 1950.-90. gados Gaujas ielā 1, 3, 5 un 9 atradās mākslas kombināta "Māksla" darbnīcas, kur tēlnieki radīja skulptūras Rīgas pilsētvidei, piemēram, pieminekli dzejniekam Rainim (1865-1929) Esplanādē (atklāts 1965. gadā, tēlnieki – Kārlis Zemdega (mets), Aivars Gulbis, Laimonis Blumbergs; arhitekts Dzintars Driba), pieminekli 1905. gada 13. janvāra notikumiem 11. novembra krastmalā (atklāts 1960. gadā, tēlnieks Alberts Terpilovskis; arhitekts Kārlis Plūksne), un citi pieminekļi, kā arī dekoratīvās skulptūras, piemēram, Rīgas kanālmalas apstādījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!