Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) maijā svinēs piecu gadu jubileju pēc jaunatklāšanas un aicina bērnus piedalīties zīmējumu konkursā "Zīmē-jums", kas norisināsies no 2021. gada 31. marta līdz 19. aprīlim.

Kā informē LNMM preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva, 4. maijā apritēs pieci gadi kopš Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenā ēka tika no jauna atvērta apmeklētājiem pēc vērienīgas rekonstrukcijas un restaurācijas, ko īstenoja Lietuvas arhitektu birojs "Processoffice", Vītauts Biekša (Vytautas Biekša) un "Andrius Skiezgelas Architecture".

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturisko ēku ir projektējis arhitekts Vilhelms Neimanis (Johann Wilhelm Carl Neumann, 1849–1919), rūpīgi pārdomājot katru detaļu – sākot no ekspozīcijas zāļu izvietojuma līdz pat kāpņu margu ziedu motīviem. Ņemot vērā muzeja unikālo arhitektūru, reprezentatīvo statusu un nozīmi Latvijas kultūras mantojuma kontekstā, rekonstrukcijas gaitā tika saglabāta esošās ēkas kapacitāte un autentiskie elementi, bet ar mūsdienīgiem risinājumiem tika paaugstināta ēkas pieejamība un funkcionalitāte.

Šo piecu gadu laikā muzejs ir piedzīvojis teju miljons apmeklējumu, apliecinot savu neatsveramo nozīmi sabiedrībā un valsts kultūras telpā. Savukārt pandēmijas laikā LNMM spējis elastīgi pielāgoties jaunajiem apstākļiem un sarūpēt daudzveidīgu un izglītojošu tiešsaistes piedāvājumu, lai cilvēki nezaudētu saikni ar muzeju periodā, kad tas ir slēgts, raksta muzeja pārstāve.

"Muzejs ļoti ilgojas pēc apmeklētājiem, īpaši ģimenēm ar bērniem. Mums ir liels prieks redzēt bērnu aizrautību un interesi ne tikai par mākslas darbiem, bet arī pašu muzeja ēku – tās grezno interjeru, skaistajām kāpnēm un plašajiem vestibiliem, kuros ir tik daudz vietas spēlēm un radošām aktivitātēm. Arī abi muzeja vestibili pirms pieciem gadiem ir piedzīvojuši pārmaiņas, tai pašā laikā saglabājot arhitekta Vilhelma Neimaņa atstāto mantojumu," raksta LNMM preses centra vadītāja un atklāj mazāk zināmu faktu, ka 1902. gadā, kad muzeju cēla, trešā stāva vestibila griestus bija iecerēts apgleznot.

Par godu muzeja rekonstrukcijas piecgadei LNMM ir sagatavojis īpašu uzdevumu saviem mazākajiem apmeklētājiem. Ikviens pirmsskolas un sākumskolas (1.–4. klases) vecuma bērns aicināts iztēloties, kādas brīnumainas ainas iederētos uz muzeja vestibila griestiem.

Konkursa mērķis ir veicināt bērnu radošo izpausmi, sagatavojot vizuālās mākslas darbu atbilstoši tēmai. Dalībnieki konkursā piedalās individuāli, iesniedzot vienu radošo kompozīciju, kas var tikt izpildīta dažādās tehnikās, piemēram, krāsainie zīmuļi, guaša, akrila, akvareļa krāsas, parastais zīmulis, ogle, pasteļa krītiņi u.c. Var iesniegt arī digitālus vizuālās mākslas darbus. Tāpat konkursā aicinām piedalīties bērnus ar speciālām vajadzībām, kuri droši var ņemt palīgā vecākus, aizbildņus.

Iesniedzot vizuālās mākslas darbu, pavadošajā e-pasta vēstulē jānorāda autora vārds, uzvārds, vecums, vecāka vai aizbildņa tālruņa numurs un e-pasta adrese.

Ar detalizētu informāciju par konkursa darba uzdevuma izpildes nosacījumiem, iesniegšanas kārtību, vērtēšanas kritērijiem un balvām var iepazīties Nolikumā, kas ir pieejams LNMM mājas lapā www.lnmm.lv un sociālā tīkla "Facebook" kontā.

Autordarbi līdz 2021. gada 19. aprīļa plkst. 23.59 iesniedzami elektroniski, sūtot uz e-pasta adresi Anna.Putele@lnmm.lv, vēstules tēmā (Subject) norādot "Konkurss "Zīmē-jums"". Darbs tiek uzskatīts iesniegts tikai pēc apstiprinājuma e-pasta saņemšanas.

Konkursa rezultāti tiks paziņoti 4. maijā, laureātus informējot arī personīgi.

Tiks izvirzītas vairākas nominācijas darbu autoru apbalvošanai. Tās atkarīgas no iesūtīto darbu vizuālajām kvalitātēm un darbu skaita. Konkursa rīkotāji var izveidot papildu kategorijas un papildu simpātiju balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!