Foto: Publicitātes foto

Turpinot pagājušā gada decembrī iesākto projektu "Viena fotogrāfa stāsts", Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) aicina uz tikšanos ar pašmāju fotomākslas vecmeistariem.

LNMM apmeklētājiem tiks dota iespēja klātienē sastapt projektā iesaistītos fotogrāfus: Intu Ruku, Gunāru Bindi, Gvido Kajonu, Māru Brašmani un Gunāru Janaiti. Tuvākie pasākumi gaidāmi 28. februārī pulksten 18.00, kad satikt varēs Gvido Kajonu, savukārt 13. martā pulksten 18.00 norisināsies tikšanās ar Māru Brašmani.

Gvido Kajons Latvijas fotogrāfijas vēsturē pazīstams kā ielu fotogrāfs un kultūras darbinieku portretists. Kajons nekad nav studējis fotogrāfiju akadēmiskā ceļā, sākotnēji fotogrāfija viņu aizrāva kā hobijs.

"Kāpēc es sāku nodarboties ar fotogrāfiju? Man līdz šim brīdim nav atbildes," video sērijā atzīst fotogrāfs.

1990. gados strādājis kā žurnāla "Liesma" fotogrāfs un joprojām turpina darbu dažādos žurnālos. Gvido Kajons atklāj, ka "Labs kadrs ir nejaušība. Tā ir veiksme nonākt īstajā vietā, īstajā brīdī."

Savukārt Māra Brašmane par savām Rīgas fotogrāfijām saka: "Es biju ļoti iespaidojusies no mūsu dokumentālajām filmām, kas bija tiešām ļoti labas. Man gribējās vienkārši tādu dokumentālu Rīgu, kādu es viņu redzu – tādu jauna cilvēka acīm."

60. un 70. gados Māra Brašmane uzņēma Rīgas un tās iedzīvotāju fotogrāfijas.
Atšķirībā no pilsētas tēla tā laika pastkartēs vai oficiālajās avīžu fotogrāfijās, viņas uzņemtie Rīgas skati ir intīmi un ikdienišķi. Vairums attēlu to radīšanas laikā netika ne publicēti, ne izstādīti, jo fotomākslas izstādes vēl nebija atvērtas šādai fotogrāfijas valodai.

"Viena fotogrāfa stāsts" ir astoņas video mini-sērijas, kur skatītāji uzzina vairāk par 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta mākslas fotogrāfijām, kas iekļautas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, un to autoriem.

LNMM fotogrāfijas kolekcija koncentrējas uz to meistaru darbiem, kuru vārdi kļuva plaši pazīstami 80. gados un jo īpaši 90. gados – pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas."

Projekta ietvaros ir tapis kartīšu komplekts, ko bezmaksas saņems katrs tikšanās dalībnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!