Foto: F64

Svētdien, 10.martā, pulksten 15 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz "Sarunu muzejā" ar trešās "Purvīša balvas" 2013 kandidātiem Ivaru Drulli un Andri Breži.

Kā portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji, tikšanās notiks LNMM izstāžu zālē "Arsenāls", kur norisinās "Purvīša balvas" kandidātu izstāde.

Izstāde "Purvīša balva" ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas mūsdienu mākslā. 2013. gada ekspozīcija apvieno astoņus dažādus autorus, kuri strādā ar atšķirīgiem medijiem: klasiskajā eļļas glezniecības tehnikā, ogles zīmējumā, fotogrāfijā, tēlniecībā, ar telpiskām un videoinstalācijām. Harijs Brants, Andris Breže, Ivars Drulle, Andris Eglītis, Miķelis Fišers, Andrejs Grants, Gļebs Panteļejevs un Krišs Salmanis savos mākslas darbos dalās ar skatītājiem domās par dzīvi un pasauli, vērtībām un jauniem atklājumiem.

Andris Breže balvai tika nominēts par izstādi "Miera dzīve" galerijā "Alma". "Pēc ilgākas nozušanas no aktīvās mākslas ainas Andris Breže atkal sevi apliecina kā izcils konceptuālās mākslas meistars, saglabājot uzticību saviem jaunības ideāliem. "Bez pagātnes nav nākotnes" - šis vadmotīvs vieno visas izstādes instalācijas. Pamestās, bet no jauna "atklātās" lietas mākslinieks pārvērš savā daudznozīmīgā stāstā. Lakoniski un bez liekvārdības - tādas lielas, baltas un visaptverošas skumjas," paskaidro neatkarīgo ekspertu darba grupas pārstāve mākslas zinātniece Inese Baranovska.

Ivars Drulle balvai tika nominēts par personālizstādi "Balstīts uz patiesiem notikumiem" galerijā "Alma". Par sava projekta koncepciju tēlnieks stāsta: "Izstādes tapšanas procesā pētīju mūžveco tēmu, kas tad mēs patiesībā esam. Tādā plašākā kontekstā. Mēs - eiropieši, mēs - baltieši. Pats, pats grūtākais bija stāstu atlase. Vienā brīdī biju izvēlējies baigi drūmos stāstus, citreiz atkal tie šķita pārāk smieklīgi vai arī tikai par seksu, piemēram. Laika gaitā nonācu pie līdzsvara, atklājot visu emociju spektru. No nāves līdz piedzimšanas priekam vai ekstāzei. Mani interesē arī smagie vēstures pagriezieni - karš, slepkavības. Tādos laikos vistiešāk atklājas cilvēka būtība, patiesā seja."

Kā vēsta izstādes rīkotāji, abi mākslinieki rada konceptuāli tīrus, formāli nevainojamus, atsaucēm bagātus un asprātīgus darbus. Abu autoru daiļradi raksturo spilgta iztēle, paradoksāla domu gaita, saturisks dziļums un nevainojama profesionalitāte. Taču katram no viņiem ir savs radošo paņēmienu un māksliniecisko izteiksmes līdzekļu arsenāls, kas kalpo oriģinālo ideju materializēšanai un neatkārtojama stāstījuma veidošanai.

10. martā Drulle un Breže stāstīs interesentiem par saviem darbiem, par to, kā dzimst idejas, kā jāskatās mūsdienu māksla, kādi ir lielākie izaicinājumi māksliniekam šodien, kas šobrīd mākslā ir aktuāls. Kopā mēģināsim atklāt laikmetīgās mākslas vērtības, saprast tās būtību.

Atgādinām, ka neskatoties uz to, ka balvas laureāts ir jau paziņots, līdztekus žūrijas vērtējumam ikviens izstādes apmeklētājs un interesents ir aicināts izteikt arī savu viedokli par astoņu "Purvīša balvas 2013" finālistu veikumu, nobalsojot par savu favorītu LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" vai portāla "Delfi.lv" sadaļā "Kultūra". Noslēdzoties izstādei, tiks paziņoti mākslinieki, kas ieguvuši vislielākās publikas simpātijas, kā arī noteikti divi balsotāji, kuri saņems iespēju gadu bez maksas apmeklēt LNMM organizētās izstādes.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē.

Izstāde būs skatāma līdz 14. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!