Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 21. aprīlis, ir pirmā diena, kad pēc piecu mēnešu pārtraukuma ir iespējams klātienē apmeklēt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galveno ēku un aplūkot vērienīgo Baltijas valstu simtgades izstādi "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā". Tiesa – apmeklējums iespējams tikai pēc iepriekšējas reģistrēšanās.

Kā sarunā ar "Delfi" stāsta LNMM komunikācijas speciāliste Luīze Mizga, pirmajā dienā interese apmeklēt muzeju ir liela. 21. aprīlī ap pulksten 12 piereģistrējušies bija jau 680 interesentu, bet pēcpusdienā, kad notiek saruna, šis skaits jau varētu būt trīskāršojies, lēš Mizga.

Viņa atzīst, ka šobrīd muzeja apmeklētāju datu apstrāde un apmeklējuma grafika sakārtošana ir pietiekami sarežģīta un laikietilpīga, kā arī trūkstot cilvēku, lai varētu to operatīvu darīt. Viņa pauž bažas, ka kādā brīdī daļai publikas pieteiktais apmeklējums būs jāpārceļ uz citu laiku vai jāatsaka.

Jau ziņots, ka šis ir pirmais Kultūras ministrijas rosinātais pilotprojekts drošai kultūrvietu publiskās darbības atsākšanai Covid-19 pandēmijas ierobežojumu laikā.

Kā iepriekš vēstīts, lai nodrošinātu vienmērīgu plūsmu un uz vienu personu ne mazāk kā 25 kvadrātmetru telpas, ir noteikts maksimālais apmeklētāju skaits, kas vienlaicīgi var atrasties ēkā – 50, savukārt izstādē – 30. Muzeja darbinieki atgādina ievērot divu metru distanci. Ieteicamais izstādes apmeklējuma ilgums – līdz 60 minūtēm. Pagaidām plānots, ka šādā režīmā muzejs darbosies no 21. aprīļa līdz 4. maijam.

Izstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" ir īpaša – tā bija daļa no Baltijas valstu simtgades svinību starptautiskās programmas 2018. gadā un ar ievērojamiem panākumiem tika izrādīta Orsē muzejā Parīzē, vēlāk izstāde bija aplūkojama arī Tallinā un Viļņā, taču vērienīgās izstādes ceļojuma noslēguma plānus Rīgā izjauca pandēmija – no izstādes atklāšanas brīža līdz ārkārtējās situācijas izziņošanai 2020. gada 9. novembrī pagāja nepilns mēnesis.

Diemžēl 2021. gada 4. maijā izstāde ir jāslēdz – to paredz savstarpējie starptautiskie līgumi. "Darbi ir jāved atpakaļ uz Lietuvu un Igauniju, jo tie ir nepieciešami viņu pašu izstādēm. Ilgāk mēs tos vairs paturēt nevaram," skaidro Mizga.

Jau ziņots, ka neklātienē iepazīt izstādē aplūkojamos darbus varēs jaunā Latvijas Televīzijas dokumentālajā filmā "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā". Filmas režisore – Linda Veinberga.

"Noslēdzot projekta prezentāciju Rīgā, varam secināt, ka spējām pievērst uzmanību Baltijas valstīm gan kultūras, gan politiskajā un diplomātiskajā līmenī, neatstājot vienaldzīgus izstādes apmeklētājus Parīzē, Tallinā, Viļņā un Rīgā. Mēs esam devuši savu ieguldījumu, atklājot Baltiju Francijai un Eiropai un vienlaikus pierādot paši sev, ka spējam kopā piepildīt jaudīgas idejas," stāsta projekta vadītāja, LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Dr. art. Ginta Gerharde-Upeniece.

Līdz 4. maijam muzejs būs atvērts katru dienu no plkst. 10.00 līdz 20.00. Muzeja kasi slēdz stundu pirms muzeja darba laika beigām – plkst. 19.00. Muzeja kases darba laiks var tikt saīsināts un apmeklētāju ielaišana muzejā var tikt pārtraukta, ja tiek sasniegts maksimālais atļautais apmeklētāju skaits. 15 minūtes pirms darba laika beigām sākas pakāpeniska ekspozīcijas slēgšana.

Muzejs pieejams tikai individuāliem apmeklētājiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem.

Izstādes apmeklējums iespējams tikai ar iepriekšēju reģistrāciju. Pieteikt sev vēlamo apmeklējuma datumu un laiku var, iesniedzot pieteikuma veidlapu tiešsaistē bitly.com/makslasmuzejs vai zvanot no pulksten 9.00 līdz 18.45 uz telefonu (+371) 67 324 461. Pēc reģistrācijas veikšanas apmeklētājiem ir iespēja iegādāties biļeti gan muzeja kasē (ieteicams izmantot bezkontakta norēķinus vai norēķinus ar karti), gan attālināti lietotnē "Mobilly".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!