Saskaņā ar valdības 2021. gada 1. jūnija lēmumu durvis individuāliem apmeklējumiem pakāpeniski ver Latvijas Nacionālā mākslas muzejs (LNMM) un tā struktūrvienības – LNMM galvenā ēka, Mākslas muzejs Rīgas birža, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, kā arī ekspozīcija Muzeju krātuvē "Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi".

Kā "Delfi" informē LNMM pārstāve Annija Sauka, sākot ar 4. jūniju Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Mākslas muzejs Rīgas birža, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs veras vaļā pilnā apjomā, piedāvājot iespēju klātienes sarunai ar mākslas darbiem pastāvīgajās ekspozīcijās un izstādēs.

No 5. jūnija apmeklētājus gaidīs Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM), bet no 9. jūnija ikvienam interesentam atkal būs pieejama Muzeju krātuvē Pulka ielā pērn atklātā Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumu ekspozīcija "Skulptūru mežs".

Kā uzsver Sauka, muzeju darba laiks paliek nemainīgs. Viņa atgādina, ka trešdienās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ir atvērts līdz pulksten 19, savukārt piektdienās LNMM un Mākslas muzejs Rīgas birža strādā līdz pulksten 20.

Apmeklējot LNMM, Rīgas biržu un DMDM, iepriekšēja reģistrācija nav nepieciešama, bet Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs ir pieejams tikai ar iepriekšēju pieteikšanos pa tālruni (+371) 67 288800 vai e-pastu sbm@lnmm.lv. Otrdienās SBM ir atvērts līdz pulksten 19.

Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumu ekspozīcija "Skulptūru mežs" arī ir apskatāma ar iepriekšēju pieteikšanos pa tālruni (+371) 67 797596, 67 357525 vai e-pastu muzejukratuve@lnmm.lv. Ekspozīcijas darba laiks ir trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no pulksten 11 līdz 17.

Muzeju ēkas būs atvērtas individuāliem apmeklētājiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem, ierobežojot un regulējot skatītāju plūsmu. Tādēļ muzejos ir noteikts maksimālais apmeklētāju skaits, kas vienlaicīgi var atrasties ēkā, nodrošinot uz vienu personu ne mazāk kā 25 kvadrātmetru telpas.

Muzejos ir jāievēro divu metru distance no personāla un citiem apmeklētājiem, izņemot ģimenes locekļus, kuri dzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī vecākus un viņu nepilngadīgos bērnus, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā. Līdzīgi kā citviet arī mākslas muzeji sniedz pakalpojumus tikai tiem apmeklētājiem, kas pareizi izmanto mutes un deguna aizsegu – medicīniskās sejas maskas, nemedicīniskās (higiēniskās vai auduma) sejas maskas, nosedzot muti un degunu.

Visa informācija par LNMM un tā struktūrvienību apmeklējumu – LNMM mājaslapā.

LNMM galvenajā ēkā būs aplūkojamas četras jaunas izstādes

Lielajā izstāžu zālē un trešā stāva vestibilā no 4. jūnija līdz 8. augustam būs aplūkojama "Purvīša balvas 2021" kandidātu darbu izstāde. Atgādinām, ka līdz 9. jūnijam ikvienam ir iespēja nobalsot par savu favorītu no astoņu fināla kandidātu vidus portālā "Delfi". Skatītāju simpātijas balsojuma uzvarētājs, tāpat kā laureāts, taps zināms 11. jūnijā Purvīša balvas 2021 pasniegšanas ceremonijas tiešraides laikā.

LNMM ēkas otrā stāva labā spārna izstāžu zālēs aplūkojama izstāde "Tu glezno tikpat labi kā vīrietis! Dainas Dagnijas māksla feminisma kontekstā", ceturtā stāva izstāžu zālēs skatāma izstāde "Man pasaule par šauru šķita…" Gustava Šķiltera ceļojumi 20. gadsimta sākumā, bet Kupola zālē piektajā stāvā Ievas Epneres izstāde "Cirks zem kupola".

Mākslas muzejā Rīgas birža skatāmas divas izstādes. Viena no tām - starptautiskā mākslas izstāde "Stikla balss. Sadarbība" – skatāma Lielajā izstāžu zālē, bet Āzijas mākslas galerijā trešajā stāvā ir izstāde "Japānas Sacumas keramikas pāra vāzītes". Izstāde notiek ciklā "Āzijas mākslas stāsti"

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir pagarināta latviešu lietišķās mākslas un dizaina pamatlicēja Jūlija Madernieka 150 gadu jubilejai veltīta izstāde "Madernieka stils". To varēs aplūkot līdz 18. jūlijam.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā tiks piedāvāta jauna izstāde: "Arlekīns un Pjero. Mūžīgie svētki – starpkaru laika gars". Izstāde aplūkos Commedia dell'arte tēlus latviešu modernistu darbos, ieskatīsies latviešu mākslinieku rīkotajos karnevālos, būs fotogrāfijas un tērpi no Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas.

Paralēli izstādēm visās LNMM muzeju ēkās apskatei ir pieejamas pastāvīgās ekspozīcijas.

Muzeju krātuvē atkal apskatāmas pasaulslavenu tēlniecības darbu kopijas no LNMM Ārzemju mākslas departamenta kolekcijas: "Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi".

LNMM atgādina, ka apmeklētāju un darbinieku drošība ir prioritāte. Saistībā ar Covid-19 radīto situāciju pasaulē un Latvijā joprojām ikviens tiek aicināts būt atbildīgs un ievērot piesardzības pasākumus, kas ieviesti atbilstoši Kultūras ministrijas izstrādātajām epidemioloģiski drošas darbības vadlīnijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!