Foto: Publicitātes attēls
No šā gada 7. oktobra Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) apmeklētājiem muzeja mobilajā lietotnē būs pieejams jauns maršruts "Mākslas restaurācija muzejā", kas astoņās video sērijās iepazīstinās ar dažādiem mākslas darbu uzglabāšanas, konservācijas un restaurācijas aspektiem, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Katrā epizodē apskatītā tēma piesaistīta arī konkrētiem darbiem LNMM galvenās ēkas pastāvīgajā ekspozīcijā. Maršruta lietotāji varēs izzināt restaurācijas lomu mākslas muzeja darbībā, ētikas apsvērumus, ar kādiem saskarās grafikas, glezniecības un tēlniecības restauratori, eksperimentālās tehnikās veidotu darbu uzglabāšanas un saglabāšanas specifiku, kā arī citus ar mākslas restaurāciju saistītus jautājumus.

Šis projekts ir piemērs veiksmīgai dažādu disciplīnu muzeja speciālistu sadarbībai. Sastrādājoties muzeja izglītības un restaurācijas darba profesionāļiem, minētie video atbild uz jautājumiem, kurus muzeja apmeklētāji visbiežāk uzdevuši eksponātu uzraugiem vai izglītības programmu kuratoriem.

LNMM Restaurācijas nodaļas vadītāja Una Kastanovska stāsta: "Muzeja ekspozīcijā vai izstādēs restauratora darbs paliek nemanāms, tomēr gandrīz katrā iekārtošanā ir piedalījušies restauratori. Šis projekts sniedz retu iespēju iepazīties ar restauratoru darba niansēm, uzzināt par galvenajiem pareizas eksponēšanas un glabāšanas principiem, ielūkoties mākslas darbu restaurācijas norisē."

"Mākslas restaurācija muzejā" video latviešu, krievu un angļu valodā ikvienam interesentam būs pieejams muzeja mājas lapā www.lnmm.lv, LNMM mobilajā lietotnē, "YouTube" kanālā, "Facebook" un "Instagram" lapās, kā arī interneta portālā "Delfi".

No 2020. gada novembra "Mākslas restaurācijas muzejā" ietvaros Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā norisināsies tematiskas ekskursijas par muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā izstādīto darbu restaurāciju un konservāciju, kā arī īpašas tikšanās ar LNMM restauratoriem.

"Mākslas restaurācija muzejā" ir turpinājums Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" partnerībā īstenotai projektu sērijai, kas 2017. gadā uzsākta kā iniciatīva "Vienas gleznas stāsts", kam pērn sekoja "Viena fotogrāfa stāsts", un nu ieguvusi saturisku paplašinājumu, veltītu mākslas darbu restaurācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!