Foto: Publicitātes foto
Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā 7. augustā tika atklāta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra glezniecības kolekcijas izstāde "Zelts", portālu "Delfi" informē Rotko centra pārstāvji.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra glezniecības kolekcija, kas tapusi ikgadējo starptautisko glezniecības simpoziju "Mark Rothko" ietvaros un mākslinieku individuālo dāvinājumu rezultātā, ir pilsētas un mākslas centra vērtība, kas pielīdzināma zeltam, raksta izstādes veidotāji.

Rotko centrs piecu pastāvēšanas gadu laikā ir kļuvis garā bagāts ar virkni izcilu kompozīciju, kurās mājo sajūtas, iespaidi, tikšanās un sarunas. Otas pieskāriens audeklam vai papīram ir tapis par mākslas vēstures liecību, radot paliekošas vērtības un nodrošinot mākslas centra būtisko nozīmi kultūras un mākslas procesu virzībā.

Mākslas centra glezniecības kolekcijā esošos mākslas darbus raksturo plašā mākslinieku ģeogrāfija un materiālu un tehniku dažādība, tostarp vēlme eksperimentēt, radot laikmetīgus un no saglabātības viedokļa sarežģītus mākslas darbus. Tomēr tradicionālais eļļas vai akrila gleznojums uz audekla dominē un saglabā savu paliekošo vērtību. Mākslas darbos atspoguļojas katra mākslinieka individuālais rokraksts un konkrētai glezniecības skolai raksturīga vēstījuma forma – lakonisms un skaidrība mijas ar ekspresiju un pašpārliecināti brīvu krāsu plūdumu.

Izstādē "Zelts" skatāma tikai neliela daļa no vairāk nekā 500 kolekcijā esošajiem mākslas darbiem, kas tapuši pēdējo četrpadsmit gadu laikā, iedvesmojoties no Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko mākslas darbiem un viņa dzimtās pilsētas īpašās auras, vai arī dāvināti kā piederības un cieņas apliecinājums mākslas centram. Vienlaikus izstāde ir vēstnesis 14. starptautiskajam glezniecības simpozijam "Mark Rothko 2018", kas tiks organizēts mākslas ģēnija Marka Rotko 115. dzimšanas dienas zīmē.

Izstādē simboliski pārstāvēti četrpadsmit autori no deviņām pasaules valstīm: Kārena Hansena (Karen Hansen) (ASV), Viktorija Krupska, Aleksejs Ļitvins (Baltkrievija), Beatriče Gelmeti (Beatrice Gelmetti) (Itālija), Merava Šinna Ben-Alona (Merav Shinn Ben-Alon) (Izraēla), Kerola Bernjē (Carol Bernier) (Kanāda), Romualds Gibovskis, Silva Linarte, Anita Meldere, Guna Millersone, Baiba Priedīte (Latvija), Ērina Lolora (Erin Lawlor) (Lielbritānija), Anna Podlevska-Polita (Anna Podlewska-Polit) (Polija), Erdmute Blaha (Erdmute Blach) (Vācija).

Izstāde būs skatāma Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā līdz 9. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!