Foto: Didzis Grodzs
Jūrmalā, mākslas stacijā "Dubulti" no 13. novembra līdz 31. decembrim būs aplūkojama līdz šim vērienīgākā mākslinieces Sigitas Daugules personālizstāde "Glezniecība". Pasākums tiek organizēts saskaņā ar Covid-19 drošības noteikumiem, regulējot apmeklētāju ierašanos un pulcēšanos. Izstādes kuratore ir Inga Šteimane.

Kā "Delfi" pavēstīja izstādes kuratore, savā personālizstādē Sigita Daugule parādīs lielizmēra eļļas darbus, kuru saturs līdzinās šifrētai dienasgrāmatai, kā arī tematisku ciklu, kas radies no kaķu fluīdiem un sarunājas ar Aspaziju, kuras muzejs ir rokas stiepiena attālumā no Mākslas stacijas "Dubulti".

Sigitas Daugules eksperimentālo eļļas glezniecības tehniku uz audekla veido krāsu un laku daudzkārtēja uzlikšana un noņemšana. Gleznās ir desmitiem slāņu un simtiem liecību par bijušo. Daugules tehnikai piemīt antīka noslēpumainība, izturība un monumentalitāte. Jaunais tematiskais "kaķu cikls" paplašina tehnisko arsenālu ar koka pamatnēm un biezi klātu akrila pastu, kurā tiek veidots zīmējums ar otas galu.

Sigitas Daugules gleznas ir gan Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā, gan privātkolekcijās - "Swedbank" mākslas kolekcijā, Zuzānu kolekcijā un citās. Kopš divtūkstošo gadu sākuma viņas ekspresionisms iekarojis skatītāju sirdis Austrijā.

Kā raksta izstādes kuratore Inga Šteimane, Sigita Daugule (1971) ir māksliniece, kas no popularitātes paslēpjas pedantiskā ikdienas kārtībā, kas būvēta pēc "glezniecība un pārējais" principa - visam, gan baložiem un Briseles kāpostiem, gan telefonsarunām, fotografēšanai, zirgiem, pastaigām un kaislīgai grāmatu lasīšanai ir nozīme tajā, kā top māksla Sigitas Daugules darbnīcā. Pēc maģistra grāda iegūšanas Latvijas Mākslas akadēmijā 1998. gadā (Induļa Zariņa un Alekseja Naumova Monumentālās glezniecības meistardarbnīca), Sigita Daugule turpmākos trīs gadus dzīvoja un gleznoja Austrijā un Vācijā, iegūstot Austrijas Federālās Kancelejas un "KulturKontakt Austria" stipendiju Vīnē (1999, 2000) un "Künstlerhaus Lukas" stipendiju Ārenshopā (2001).

Māksliniece kopš 1998. gada regulāri rīko personālizstādes, piedalās projektos, tostarp konkursizstādē "Gada glezna" Agijas Sūnas galerijā, bet 2010. gadā ieguva "quartier 21" stipendiju, ar kuru divus mēnešus strādāja Muzeju kvartālā Vīnē, joprojām būdama vienīgā no Latvijas, kura guvusi šādu iespēju. Sigitas Daugules pētnieces gars izpaudies grāmatā "Jānis Liepiņš" par leģendāru latviešu glezniecības vecmeistaru (2015), bet bagātīgi ilustrēts Sigitas Daugules darbu katalogs iznāca 2017. gadā (abas "Neputns").

Mākslas stacija "Dubulti" ir Eiropā vienīgā profesionālā izstāžu zāle, kas atrodas funkcionējošā stacijā. Tā darbojas kopš 2015. gada, kad septiņdesmitajos gados celtajā ēkā ar zīmīgo betona siluetu tika realizēta sabiedriskas telpas daudzfunkcionalitāte. Mākslas stacija "Dubulti" veido labāko Latvijas mākslinieku personālizstādes un konceptuālus projektus. Programma tiek īstenota ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu. Mākslas stacijas "Dubulti" izveidotāja ir mākslas zinātniece Inga Šteimane.

Sigitas Daugules personālizstāde "Glezniecība" Mākslas stacijā "Dubulti" aplūkojama no 13. novembra līdz 31. janvārim katru dienu no pulksten 9.00 līdz 18.30. Ieeja bez maksas (atvērts arī svētku dienās).

Izstādē plānotie bezmaksas pasākumi:
13. decembrī pulksten 15.00 ekskursiju vada kuratore,
10. janvārī pulksten 15.00 ekskursiju vada kuratore,
31. janvārī pulksten 15.00 tikšanās ar mākslinieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!