Foto: Publicitātes foto
Latviešu grafiti mākslinieks Kiwie veido lielformāta sienu gleznojumu Salaspilī – dāvanu salaspiliešiem un Latvijai simtgadē. Darbs top uz ēkas sānu fasādes, kas labi redzama, iebraucot pilsētā, turklāt atrodas pie nacionālas un starptautiskas nozīmes autoceļa, informē Salaspils novada domes pārstāvji.

"Šai sienai jau sen bija vajadzīgas pārmaiņas," vēsta Salaspils novada dome. Vairāk kā desmit gadus to rotājis salas un mūra pils motīvs ar gadu skaitu – vispirms 820, pēc tam 825. Pagājušajā gadā Salaspils nosvinēja 830. gadadienu, kopš pirmo reizi pieminēta zināmos rakstu avotos. Toreiz pašvaldība skaitli "5" nepārkrāsoja, jo bija jau zināms, ka šogad sāksies sienas lielās pārvērtības.

Kā skaidro Salaspils novada dome, pilsēta atsaukusies aicinājumam, ko Kiwie izteicis kādā televīzijas raidījumā – "dodiet mums sienu, mēs to apgreznosim".

Lai īstenotu sienas gleznojumu, tika pieaicināta SIA "Beneath" – uzņēmums, kas plašākai publikai pazīstams ar tādiem darbiem kā "Saule, Pērkons, Daugava" (Tallinas ielā 46, Rīgā) un citiem žanriski daudzveidīgiem vides mākslas darbiem Latvijā un ārzemēs.

Mākslinieki saņēma darba uzdevumu, ka gleznojumā vajadzētu izmantot Salaspils novada vēsturi raksturojošus tēlus un simbolikas elementus, ka sienai jābūt veltījumam Latvijas simtgadei saistībā ar vēstījumu par Salaspils novada nozīmi Latvijas vēsturē. Arī gadu skaitu šoreiz nomainīs simboliskais dibināšanas gadskaitlis, uz kuru atsaucas pilsētas sauklis "Salaspils – pirms Rīgas".

"Saņemtās skices pārsteidza un iepriecināja. Krāsas būs košas un dzīvīgas, uzraksti – lakoniski, bet izteiksmīgi. Sienas gleznojuma pamatā būs seno Salaspils iedzīvotāju kaklarotas elements. Šādas rotas, veicot izrakumus Salaspils Laukskolas kapulaukā, tikai atrastas ne viena vien," raksta Salaspils novada dome, piebilstot, ka jau šobrīd "topošais gleznojums ļoti patīk salaspiliešiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!