Foto: Publicitātes attēls
"Polārā varavīksne" ir paplašinātās realitātes pieredze, kas vērš uzmanību uz LGBTQIA+ un cilvēktiesību jautājumiem visā pasaulē. Darbu veidojis latviešu mākslinieks Kristaps Ancāns, piedāvājot skatītājiem vērot dubultu varavīksni no Ziemeļpola līdz Dienvidpolam 21. austrumu puslodes meridiāna garumā, šķērsojot Norvēģiju, Somiju, Zviedriju, Latviju, Lietuvu, Krieviju (Kaļiņingrada), Poliju, Slovākiju, Ungāriju, Rumāniju, Serbiju, Kosovu, Ziemeļmaķedoniju, Grieķiju, Albāniju, Lībiju, Čadu, Centrālāfrikas republiku, Kongo demokrātisko republiku, Angolu, Namībiju, Botsvānu un Dienvidāfriku.

Projekts veidots šajās koordinātās, māksliniekam Kristapam Ancānam sadarbojoties ar "Bec Zmiana" fondu Polijā. Radītais mākslas darbs tika atklāts 2022. gada 1. jūlijā Varšavas Teātra skvērā un līdz pat 1. septembrim aplūkojams 21. austrumu puslodes meridiāna līnijā. Projekta kuratore ir Korīna L. Apostole no Tallinas Mākslas zāles.

Mākslas darbu iedvesmojusi atziņa, ka abos planētas polos dabā nav sastopamas varavīksnes, un tas piedāvā aplūkot virtuālu dubulto varavīksni, kas savieno abus polus. Darbs simboliski veltīts kā atbalsts kopienām, kas piedzīvo apspiešanu, tādējādi aicinot sabiedrību uz izpratni, empātijas izrādīšanu un solidaritāti. Viens no darba iedvesmas avotiem ir Trešās Atmodas akcija "Baltijas ceļš", kas vienlaikus notika visās trīs Baltijas valstīs 1989. gada augustā, pulcējot aptuveni divus miljonus dalībnieku, kuri sadevās rokās, veidojot aptuveni 670 kilometrus garu "dzīvo ķēdi".

2022. gada 1. jūnijā sadarbībā ar pasaulē lielāko publiskās mākslas platformu "Times Square Arts (ASV) darbs "Polārā varavīksne" tika izrādīts Ņujorkā, atzīmējot šīs pilsētas Praida mēnesi. No 1. jūlija līdz 1. septembrim mākslas darbs būs pieejams viedierīcēs, izmantojot "Polar Rainbow" aplikāciju, kuru mākslinieks radījis sadarbībā ar Tallinā bāzēto datu vizualizāciju studiju "Plarvorm". Izmantojot aplikāciju, ikkatrs varēs uzņemt foto attēlus ar varavīksni un nosūtīt "digitālās pastkartes" savu sociālo mediju platformās, pievienojot tēmturi #PolarRainbow.

"Uzskatu, ka mākslai mūsdienās ir jāveic jauni uzdevumi, lai sagatavotu mūs jaunajai pasaulei, kurā rodas jauni atskaites punkti. Vēsturiski cilvēktiesību izpratne ir radusies no dažādiem lokāliem kontekstiem, savukārt, mūsdienās dzīvojam tehnoloģiju laikmetā – mums ir rīki un iespējas atbalstīt un vienot dažādas sabiedrības grupas un kopienas. Varavīksne, kas vieno abus zemeslodes polus, atgādina par izaicinājumiem, kas joprojām pastāv, bet vienlaikus rosina pārmaiņas," atklāj mākslinieks Kristaps Ancāns.

"Austrumeiropas kontekstā šis darbs ir veltīts LGBTQIA+ kopienas cīņai par vienlīdzību un citām tiesībām, jo vēsturiski un arī mūsdienās šajā Eiropas daļā vēl joprojām ir sastopami daudzi izaicinājumi. Laikā, kad Polijas varasiestādes veido no LGBT personām brīvas zonas pilsētās, bet Krievijā un Ungārijā vērojama atklāta vardarbība pret kvīriem un transpersonām, polārā varavīksne ir iedvesmojoša zīme, kas mudina neklusēt un paust atbalstu vienlīdzības un taisnīguma idejām," skaidro darba kuratore Korīna L. Apostole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!