Foto: Publicitātes foto. Mākslinieks Māris Subačs
Starptautiskā grafikas festivāla "Printmaking IN" laikā katru trešdienu, līdz 17. augustam, 16.00 Rīgas mākslas telpā notiek radošie grafikas vakari, kuros tiek dota iespēja iepazīt grafiku, izmēģināt dažādas tās tehnikas un satikties ar māksliniekiem. Vakarus papildina kāds muzikāls, literārs vai citādi radošs pārsteigums. 13. jūlijā "Rīgas mākslas telpā" notiks Māra Subača meistarklase, kuru papildinās Madaras Gruntmanes dzejas autorlasījums.

Kā portālu "Delfi" informē izstādes veidotāji, meistarklases laikā mākslinieks demonstrēs un piedāvās apmeklētājiem izmēģināt grafikas autortehniku, izmantojot divas krāsas. Tehnika izceļ intuīcijas un zemapziņas klātbūtni, kā neatņemamu darba radīšanas instrumentu.

Māris Subačs 1988. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju un šobrīd ir viens no mūsdienu atpazīstamākajiem vidējās paaudzes grafiķiem ar tikai viņam vien raksturīgu rokrakstu. Mākslinieka darbi ir vienkārši, shematiski, bieži papildināti ar tekstu, kā arī idejiski ļoti ietilpīgi. Subačs raksta un ilustrē grāmatas.

Dzejniece Madara Gruntmane mācījusies Liepājas Emīla Melngaiļa mūzikas vidusskolā, absolvējusi Baltijas Starptautisko akadēmiju kultūras projektu vadībā. Darbojas kā kultūras pasākumu producente. Dzeju raksta kopš bērnudārza. Guntara Godiņa iedrošināta, pagājušā gadā izdeva savu pirmo dzejoļu krājumu "Narkozes".

Turpmākajos vakaros piedalīsies mākslinieces Lāsma Pujāte, Ilgnese Avotiņa, Agnese Kurzemniece, Ieva Nagliņa, kā arī pianists Rihards Plešanovs, DJ Kristaps Krievs un citi.

Pasākumu laikā ieejas biļete Rīgas mākslas telpā ar 50% atlaidi visām cenu grupām.

Paralēli apmeklētājiem būs iespēja apskatīt Grafikas festivāla "Printmaking IN" centrālo izstādi "Atpakaļ haosā". Tajā pārstāvēti amerikāņu grafiķi ar atšķirīgiem un spilgtiem rokrakstiem: "The Amazing Hancock Brothers", Moriss Eiblmens (Maurice Abelman), Šons Starwars (Sean Starwars), Deniss Maknets (Dennis McNett), Tailers Krasovskis (Tyler Krasowski), Karloss Barberenu (Carlos Barberena), Raiens O'Malijs (Ryan O´Malley), Kērtiss Džonss (Curtis Jones), Toms Huks (Tom Huck) un mākslinieki no apvienībām "Cannonball Press", "Burning Bones" un "Out Law Prints". Izstāde apskatāma "Rīgas mākslas telpā" līdz 21. augustam.

"Printmaking IN" ir starptautisks festivāla zīmols, kas radies Igaunijā, Pērnavā 1998. gadā. Ar laiku "iekarojot" arī Tallinu un Tartu, tagad šķērsojis Igaunijas robežu un pirmo reizi notiks Rīgā. Apvienojot dažādus māksliniekus no atšķirīgām pasaules valstīm - Baltijas, Skandināvijas un Amerikas - festivāls ietver publisku pasākumu sēriju: grafikas izstādes, performances, drukāšanas akcijas, meistarklases un radošās darbnīcas.

Sīkāka informācija par festivāla programmu pieejama www.printmakingfestival.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!