Šā gada 12.jūlijā savā mājā ASV, Atlantas piepilsētā Rosvelā, Džordžijas štatā, 98 gadu vecumā miris latviešu grāmatizdevējs un izcilais trimdas darbinieks Helmars Rudzītis. Par to ziņo latviešu laikraksts Amerikā "Laiks", kuru Rudzītis savā laikā dibinājis.
Kā informē "Laiks", Rudzītis dzimis 1903.gada 20.jūnijā Rīgā pavāru ģimenē. Savu bērnību Rudzītis pavadījis cariskās Krievijas Rīgā, kur jau no bērnības runājis trijās valodās - latviešu, vācu un krievu. Savukārt jaunības gadus Rudzītis pavadījis Pēterpilī, vēlāk dzīvojis vispirms neatkarīgajā, vēlāk komunistu un vācu okupētajā Latvijā, trimdas gados - Austrijā, Vācijā un ASV.

Rudzītis 1937.gadā apprecējies ar Austru Plūci, kas visu savu mūžu bijusi Rudzīša tuvākā līdzstrādniece un pasākumu atbalstītāja. 1926.gadā Rudzītis nodibināja apgādu "Grāmatu Draugs". Kopš 1928.gada "Grāmatu Draugam" Rīgā bija sava spiestuve ar modernu iekārtu. Apgāds izdeva ne tikai pasaules literatūras klasiķu vai populāru rakstnieku, bet arī daudzu latviešu autoru darbus.

30.gados Rudzītis izveidojis modernāko skaņuplašu rūpnīcu Baltijas valstīs ar nosaukumu "Bellacord Electro". "Grāmatu Drauga" un "Bellacord Electro" darbību pārtrauca komunistu okupācijas gads. Līdz 1944.gadam "Grāmatu Draugs" bija izdevis apmēram 1500 grāmatu latviešu valodā.

1949.gada aprīlī Rudzītis ar ģimeni ieradies Ņujorkā, kur viņš kopā ar rakstnieku un avīžnieku Kārli Rabācu tā pašā gada 8.novembrī iespieda pirmo laikraksta "Laiks" numuru. Savu mūža veikumu un vēsturiskos notikumus Rudzītis aprakstījis atmiņās "Manas dzīves dēkas", kuras izdotas 1984.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!