Foto: Jānis Blanks.Klusā daba 2000
No 31. janvāra līdz 30. martam Mūkusalas Mākslas salona Lielajā zālē skatāma Zuzānu kolekcijas izstāde par ērmīgo "Nebaidies", savukārt Mazajā zālē būs aplūkojama Ronalda Rusmaņa jaunāko darbu izstāde "Kad tiekamies?", portālu "Delfi" informē salona pārstāve Agnese Kleina.

Izstāde "Nebaidies" pievēršas trauslajai robežai starp baiso un uzjautrinošo. Kāpēc mums kaut kas šķiet biedējošs vai smieklīgs? Kāpēc dažkārt jāsmejas, raugoties uz mākslu, kuras pamatmērķis nav likt mums smieties?

"Par ērmiem mēdz saukt ļoti neparastas, savādas būtnes. Savukārt ērmīgas situācijas nereti saistās ar dīvainu uzvedību un izbīli, kas mijas ar smiekliem. Ērmīgais nereti ir tuvs mistiskajam. Tas rodas tur, kur reālais saplūst ar iztēli un rodas fantastiski, aizplīvuroti sižeti, kur sastopamies ar neparastām būtnēm paradoksālās un neizskaidrojamās situācijās. Cilvēkus smīdina ne vien humors, bet arī brīži, kad "joki mazi", piemēram, sastopoties ar rēgaino, naivo, neizskaidrojamo vai pat agresīvo," izstādes noskaņu ieskicē Kleina.

"Līdzās humora kritiskajai dabai, tas var būt arī mierinājuma avots, līdzeklis, lai aizsargātos pret nezināmo vai neizskaidrojamo, pārvarētu bailes. Arī cilvēka eksistence kopumā var tikt uztverta kā "joks" – mūsu mērķis šajā pasaulē, ironiski raugoties, ir vāji definēts un grūti pamatojams," papildina salona pārstāve.

Izstādē eksponētie glezniecības, grafikas, tēlniecības un lietišķās mākslas darbi radīti laika posmā no 19. un 20. gadsimta mijas līdz mūsdienām. Izvairoties no nopietnības, bet neapsolot izklaidējošus jokus, tie rada ērmīgas noskaņas izceļošu vidi. Izstādes kuratore: Arta Vārpa; izstādes dizains: Daniela Treija; grafikas dizains: Madara Krieviņa.

6. martā pulksten 18.30 izstādi papildinās ērmīgu stāstu vakars kopā ar folkloras pētnieku, Dr. philol. Gunti Pakalnu un citiem stāstniekiem.

Foto: Ronalds Rusmanis. Bāra apmeklējums. 2017

Otrā izstādē, kas tiks atklāta salona Mazajā zālē, būs eksponēti gleznotāja Ronalda Rusmaņa jaunākie darbi. Viņa pēdējo gadu mākslas tēma ir laikabiedru brīvā laika pavadīšana. Galda spēles, kopīga iedzeršana, tērzēšana – tā ir vide, kurā norisinās nepiespiestas sarunas un valda brīva atmosfēra. Dažbrīd šajās kompānijās var atpazīt kādu paziņu, nereti arī pašu autoru. Niansēti pelēko krāstoņu kompozīcijās risinās apvaldīta burziņa kņada, kur katrs personāžs ir neiztrūkstošs posms ritošajā laikā.

Ronalds Rusmanis saka: "Šobrīd manu darbu galvenā tēma ir cilvēki un viņu attiecības kādā konkrētā vidē un notikumā. Man ir interesanti veidot figurālas kompozīcijas, kad jāsaliek un jāsaskaņo šie dažādie cilvēki vienā bildē. Jāattēlo viņu emocijas, raksturs, uzvedība. Bieži darbos patīk apvienot daļēji abstrakto, stilizēto ar reālo. Cilvēkus gleznot man liekas visinteresantāk. It sevišķi pazīstamos."

Ronalds Rusmanis (1981) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra programmu Glezniecības apakšnozarē (2008). Izstādēs piedalās kopš 2004. gada un līdz šim sarīkojis 3 personālizstādes – "It's magical" (AirBaltic Training centrs, 2012), "Lidmašīnas"(Galerija 21, 2010), "Lidojam?"(Ivonnas Veihertes galerija, 2008).

13. februārī pulksten 18.30 izstādi papildinās Latvijas Universitātes profesora, Dr. psych. Ivara Austera lekcija "Kā būt par laikabiedru (kā iekļūt Rusmaņa gleznā)".

Izstādes kuratore ir Diāna Barčevska.

Ieeja abās izstādes un pasākumos ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!