Foto: Publicitātes attēls

Fonda "Mākslai vajag telpu" (MVT) Vasaras Māja ir radošā telpa, kas darbojas kā platforma dažādām mākslas norisēm – izstādēm, autorvakariem, lekcijām, diskusijām, performancēm, izrādēm un radošām darbnīcām. Jau trešo vasaru pēc kārtas fonds turpina risināt sarunu par laikmetīgās mākslas vietu Latvijā, bijušās skaņuplašu rūpnīcas "Melodija" teritorijā (Kalnciema ielā 36/38) veidojot izstāžu un notikumu sērijas. Šogad MVT Vasaras mājas pasākumi tiks veltīti vienam no Latvijas laikmetīgās mākslas patriarhiem – Andrim Grinbergam.

2015. gadā projekta ''#Džemmai90'' uzmanības centrā bija izcilā latviešu māksliniece Džemma Skulme un viņas daiļrades aktualizēšana 90 gadu jubilejā, savukārt pagājušogad projekts godināja vienu no latviešu laikmetīgās mākslas stūrakmeņiem – Ilmāru Blumbergu, par projekta nosaukumu kļūstot vārdkopai ''#Blumbergs.Bezgalība''. MVT trešajā darbības gadā norisināsies sērija "Ārup. Andris Grinbergs".

Andris Grinbergs (1946) ir laikmeta ikona vai, kā precīzi savulaik formulējusi Maija Tabaka, viens no "lielākajiem sabiedrības bīdītājiem. Dinamiķis. Ar savām oriģināli ekstravagantajām idejām viņš ir masveidā iespaidojis veselus sabiedrības slāņus. Mirdzošs, enerģisks, dullām un trakām domām. Ārkārtīgi skaists cilvēks. Arī fiziski. Viņa mākslas veids ir "dzīvās bildes". Ideju ģenerators, sabiedrības zvaigzne". Kamēr Grinberga daiļrade vēl nav apkopota un monogrāfija par viņu tikai top, fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā norisināsies izstāžu sērija ar virsrakstu "Ārup. Andris Grinbergs", kas aktualizēs un interpretēs mākslinieka daiļradi. Izstāžu sērijas kuratore ir arī topošās monogrāfijas par Andri Grinbergu autore Ieva Kalniņa.

Šogad fonds izveidojis vēl nebijušu sadarbību ar fotogrāfu un modes mākslinieku Bruno Birmani, kurš visas vasaras garumā rūpēsies par mākslinieka un MVT Vasaras mājas goda viesa Andra Grinberga vizuālo tēlu, tādējādi viņa klātbūtnei izstādēs un notikumos, kļūstot par neatkarīgu, bet papildinošu mākslas performanci.

Laikā no 15. jūnija MVT Vasaras mājā norisināsies izstādes, izrādes un performances, kurās piedalīsies dzejniece Ināra Eglīte, mākslinieki Andris Eglītis, Andrejs Grants, Ivars Grāvlejs, Helēna Heinrihsone. Savukārt MVT Vasaras mājas sezonas noslēgumā – no 31. augusta līdz 10. septembrim radošu sarunu – izstādes un pasākumu formā, veltītu Andra Grinberga daiļradei, vadīs kurators Kaspars Vanags. Visu vasaras sezonu "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā būs atvērta arī Andra Grinberga istaba, kurā būs skatāma Andra Grinberga filmu triloģijas noslēdzošā daļa "Time" (2015, kamera un montāža – Renārs Horsts). Arī šovasar visi pasākumi radošajā telpā norisināsies bez maksas.

MVT Vasaras māja ir Rīgas pilsētai nozīmīgs inovatīvs un izglītojošs projekts, kurš attīstas saskaņā ar fonda izvirzītiem mērķiem – aktualizēt latviešu mākslu un latviskās vērtības, kuras ir radušās padomju periodā, tāpat arī dokumentēt un sabiedrībai atspoguļot mūsdienu mākslas procesu, kā arī kultūrpārtikas patēriņā iesaistīt pēc iespējas plašāku sabiedrības loku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!