Foto: Publicitātes foto
No 2017. gada 12. augusta līdz 10. septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā, 4. stāva izstāžu zālēs būs skatāma Birutas Baumanes gleznu izstāde, kas turpina muzeja izstāžu ciklu "Paaudze", portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Otrajā izstādē, ko LNMM piedāvā cikla "Paaudze" ietvaros, apmeklētāji ieraudzīs Birutas Baumanes (1922–2017) 26 gleznas – mākslinieces novēlējumu muzejam. Kā nozīmīgākos dāvinājuma darbus jāmin "Pašportrets naktī" (1965), "Lauku muzikants" (1968), triptihs "Bērnība" (1983), "Karuselis" (1981) un "Dzīres beigušās" (1978), kā arī divas kompozīcijas no cikla "Kāzas Latgalē" – "Saimnieces" (1967) un "Sievas" (1967). Jauniegūtie eksponāti ir izcils papildinājums muzeja krājumā jau esošo autores darbu kopumam. Kopā LNMM krājumā glabājas 84 Birutas Baumanes gleznas.

Gleznotājas Birutas Baumanes sapnis bija balets. Izturējusi iestājeksāmenus, viņa kļuva par Latvijas Nacionālās operas baletskolas audzēkni, kur sadraudzējās ar Taņu Sutu (1923–2004) un nonāca pašā mākslas sirdī – Aleksandras Beļcovas un Romana Sutas Elizabetes ielas dzīvoklī Rīgā. Tur arī notika pirmā iepazīšanās ar mākslu.

Birutas Baumanes pirmā personālizstāde notika Mākslinieku namā Rīgā 1966. gadā, un kopš tā laika sarīkotas vērienīgas izstādes Latvijā un ārvalstīs. Nozīmīgs izziņas avots pētniekiem ir gleznotājas sarakstītā grāmata "Es dzīvoju" (1995). Par autores daiļradi ir izdoti katalogi un albumi, kā arī Aijas Nodievas monogrāfija "Dzīves krāsas" (1991), bet 2010. gadā klajā nāca apjomīgs galerijas "Daugava" vadītājas Andas Treijas izveidots albums ar vairāk nekā 400 mākslinieces darbu reprodukcijām.

Zaļais un rozā ir Birutas Baumanes krāsas. Dzīves košums savaldīts plastiski skaidrā zīmējumā, eļļas krāsu mirdzums apslāpēts līdz plāna, gandrīz birstoša pigmenta struktūrai. Lakoniskā, reizēm skarbā glezniecības valoda laika gaitā būtiski nemainās, arī tematika saglabājas viena un tā pati – Kurzemes mazpilsētas vai Rīgas nomales ieliņas, zvejas ostas, lauku pirtis, svētki un cirks, portreti un klusās dabas. Īpaši ir sieviešu akti – sarkanas kadmija līnijas apvilkti, bez gaismēnām. Tie ir ne tikai modeļu studijas – tajos ielikta gan aizrautība ar formas plastiku, gan notiekošais ar pašu mākslinieci. Aktus var gleznot arī kā klusās dabas vai ainavas ar salšanu un vientulību.

Birutas Baumanes izstādes atklāšana notiks 11. augustā pulksten 17.00. Tā ir otrā izstāde ciklā "Paaudze", kas pievērš uzmanību 20. gadsimta otrās puses mākslai, veltot izstādes tādām ievērojamām Latvijas mākslas personībām kā Daina Riņķe, Henrijs Klēbahs, Līvija Endzelīna, Gunārs Cīlītis, Rita Valnere, Aleksandrs Stankēvičs, Rūsiņš Rozīte un Gunārs Krollis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!