Foto: AFP/Scanpix
Vācu gleznotāja Makša Lībermana glezna, kas nacistu valdīšanas laikā tika konfiscēta kādam ebreju uzņēmējam, trešdien Londonā tika izsolīta par 1,9 miljoniem sterliņu mārciņu (2,6 miljoniem eiro).

Vācu impresionista gleznas "Divi jātnieki pludmalē" vērtība bija aprēķināta ap 550 000 mārciņu (772 700 eiro).

Tā ir pirmā glezna no mākslas kolekcionāra Kornēliusa Gurlita kolekcijas, kas tikusi izsolīta.

Kā jau ziņots, 2012. gadā policija Gurlita dzīvoklī Minhenē atrada vairāk nekā 1000 gleznas un zīmējumus. Viņa tēvs ieguva šos mākslas darbus pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados, kad nacistiskās Vācijas propagandas ministrs Jozefs Gēbelss bija uzticējis viņam gādāt par mākslas darbu eksportu.

Gurlita kolekcijā ir vairāku 20. gadsimta slavenāko mākslinieku darbi, tostarp Pablo Pikaso, Anrī Matisa un vācu gleznotāju Maksa Bekmana, Emīla Noldes un Maksa Lībermana darbi.

Gurlits nomira 2014. gada maijā 81 gada vecumā. Pirms nāves viņš piekrita sadarboties ar Vācijas varasiestādēm, lai noskaidrotu gleznu izcelsmi un atdotu nolaupītās gleznas likumīgajiem mantiniekiem.

Gleznas "Divi jātnieki pludmalē" īpašnieks bija ķieģeļu ražotājs Dāvids Frīdmans, kurš kolekcionēja mākslas darbus. Frīdmana brāļa mazdēls Dāvids Torens ir vienīgais mantinieks, kurš atceras gleznu karājamies vectēva brāļa mājā, pirms nacisti to konfiscēja 1938.gadā.

Frīdmans, kurš nacistu valdīšanas laikā zaudēja visus savus īpašumus un mākslas darbus, mira 1942. gadā. Viņa vienīgā meita Šarlote tajā pašā gadā nomira Aušvicas koncentrācijas nometnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!