Foto: Mākslai vajag telpu

Naktī uz 1. septembri ir sabojāts pēc mākslinieka Kristiana Brektes skices veidotais sienas zīmējums Akas ielas, uz Rīgas 40. vidusskolas sienas, portālam "Delfi" apstiprināja "Mākslai vajag telpu" pārstāve Lāsma Goba.

Atgādinām, ka šā gada augustā darbs – veltījums izcilajai gleznotājai Džemmai Skulmei – izpelnījās viedokļu sadursmes un pretrunīgus vērtējumus. Pret to tika sākta parakstu vākšanas kampaņa, aicinot to likvidēt līdz jaunā mācību gada sākumam.

Fonds "Mākslai vajag telpu" plāno vērsties policija par nodarīto kaitējumu, saka Goba.

Fonda pārstāve uzskata, ka paveiktais ir apzināts vandālisms – Brektes zīmējumā ar krāsu apmētāts viens konkrēts tēls – Hatora – ēģiptiešu dieviete, ko mākslinieks atveidojis ar spārniem un radziņiem. Turklāt tas izdarīts tieši pirms Zinību dienas, kad sākas jaunais mācību gads. Viņa lēš, ka visticamāk darba sabojātāji krāsu raidījuši no blakus esošā īpašuma iekšpagalma.

Viņa arī noliedz, ka notikušais varētu būt kāda mākslas akcija.

Jau ziņots, ka Brektes darbs "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40. vidusskolas sienas tapa augusta sākumā. Uz gleznojuma ir lasāms Džemmas Skulmes citāts neonā - "Mēs esam kā sliekas, kurām jāirdina augsne".

Kā iepriekš vēstīja "Mākslai vajag telpu" pārstāvji, Brekte, iedvesmojoties no Džemmas Skulmes (1925-2019) meiteņu tēliem, kas līdzinās bērnu zīmējumiem un kurus māksliniece savā daiļradē it sevišķi daudz izmantojusi pēdējās desmitgadēs. Sienas gleznojumu pēc Brektes skices uz ēkas mūra pārnesuši mākslinieki Miķelis Mūrnieks un Kiwie."

Drīz pēc gleznojuma atklāšanas pretenzijas pret to pauda gan Rīgas 40. vidusskolas vadība, galvenokārt uzsverot tieši darba iepriekšēju nesaskaņošanu ar to, gan skolēnu vecāki, kas tajā saskatīja negatīvu vēstījumu, tai skaitā sātanisma un pornogrāfijas iezīmes. Vietnē "manabalss.lv" tika uzsākta parakstu vākšana, lai darbs tiktu likvidēts līdz jaunā mācību gada sākumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!