Foto: Reuters/Scanpix

Maskavā, no izstādes "Starptautiskā sieviešu diena. Feminisms - no avangarda līdz mūsdienām" izņemti četri mākslinieces Viktorijas Lomasko darbi. Kā savā "Facebook" profilā raksta māksliniece, trīs no šiem darbiem bijuši veltīti pērn sodītajai meiteņu panku grupai "Pussy Riot".

Vienā no zīmījumiem redzama ļaužu kolona, kas nes varavaīksnes krāsas karogus (homoseksuālistu simbolu)  un plakātus ar uzrakstiem, piemēram, "Revolūcija, nevis borščs, ir sieviešu lieta". Otrā zīmējumā redzama pensionāre Valentīna, kura vēlas piedalīties "Pussy Riot" "panku lūgšanā", bet trešajā zīmējumā Lomasko attēlojusi Krievijas nacionālistu pūli, kas skandē ""Pussy Riot - uz izgāztuvi!"

"Izstādes kuratori man paskaidroja, ka jebkāds atgādinājums par "Pussy Riot" šobrīd ir bīstams," savā "Facebook" profilā raksta māksliniece.

Ceturtais, no izstādes izņemtais "drošais" zīmējums, ir komunistes Kapitalinas Ivanovnas portrets, pēc kuratoru domām ir bijis zemas kvalitātes, tāpēc tam vieta izstādē liegta.

Starptautiskajai Sieviešu dienai un feminisma mākslai veltītā izstāde tika atklāta 7. martā, Maskavā.

Viktorija Lomasko kopā ar mākslinieku Antonu Nikolajevu 2011. gadā izdeva grāmatu - komiksu "Aizliegtā māksla", kas attēlo tiesas procesu pret izstādes "Aizliegtā mākslas 2006" oragnizatoru Andreju Jerofejevu. 2012. gada martā Lomasko piedalījās "Pussy Riot" atbalsta akcijā, kurā ar pa Maskavu braukāja Krievijas mūsdienu mākslinieku darbu rotāts autobuss.

Pagājušā gada 1.februārī "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonām, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja. Martā grupas dalībnieces tika aizturētas. Augustā trim grupas "Pussy Riot" dalībniecēm piesprieda divu gadu ilgu cietumsodu par huligānismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!