Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kopš šī gada 24. februāra turpinās Krievijas iebrukums Ukrainā, bet ukraiņi sīvi cīnās par savas valsts brīvību. Krievijas ekonomika jau sākusi ciest no smagām sankcijām, arvien vairāk valstu paziņo par militāro palīdzību Ukrainai, bet visā pasaulē notiek protesta akcijas un gājieni, kas pauž atbalstu ukraiņiem šajā grūtajā laikā. Savus ieročus – krāsu flakonus – likuši lietā arī ielu mākslinieki, visadžādākajās vietās pasaulē radot sienu gleznojumus, paužot nosodījumu Krievijas agresijai un atbalstot Ukrainu.

"Delfi" jau vēstīja, ka svētdien, 6. martā, Rīgā, Sporta ielas kvartālā (Sporta 2) savus darbus Ukrainas atbalstam radīja vairāki desmiti Latvijas ielu mākslinieku, bet dažādi darbi šajās dienās tapuši Francijā, Zviedrijā, Lielbritānijā, Somijā, Vācijā, Itālijā, Indonēzijā, Austrālijā, Indijā un citviet pasaulē. Izklaides portāls "BoredPanda" izveidojis iespaidīgu izlasi ar ielu mākslas darbiem, kas tapuši kopš 24. februāra. Piedāvājam dažus spilgtākos no tiem.

Kārdifiā, Lielbritānijā tapis mākslinieka @mydogsighs darbs. "Lai gan tas nav daudz, es vēlējos darīt to, kas man izdodas vislabāk, lai paustu savas skumjas un dusmas par Krievijas invāziju Ukrainā," savā "Instagram" kontā raksta mākslinieks. Viņa zīmētajā acī spoguļojas divi attēli - Sv. Andreja katedrāle Kijevā un sprādziena dūmi, bet asara – tā runā bez vārdiem, vēsta mākslinieks.

Plašu publicitāti pasaules medijos izpelnījies franču mākslinieka Seth darbs Parīzē. Viņa sienas gleznojumā, kas Francijas galvaspilsētā parādījās 1. martā, atainota maza meitene, kas nes paceltu Ukrainas karogu, bet kājām samin ienaidnieka tankus. Ukrainas brīvības tēmai mākslinieks pievērsies jau iepriekš – 2014. gadā, pēc Maidana revolūcijas, viņš kopā ar ukraiņu mākslinieku Oļegu Sosnovu veidoja sienas gleznojumu Kijevas centrā, bet vēlākos gados Popasnas ciemā, netālu no Donbasa, uz māju sienām tapa vairāki viņa zīmējumi.


Polijas pilsētā Poznaņā tapis sienas gleznojums, kas atklāti nosoda Krievijas iebrukumu, Vladimiru Putinu atainojot kā visu ļaunumu iemiesojošo varoni Voldemortu no Harija Potera grāmatām un filmām.

View this post on Instagram

A post shared by Kawu (@kawuart)


Lai paustu nosodījumu Vladimira Putina režīmam un nežēlībai Ukrainā vairākus asprātīgus darbus radījis zviedru mākslinieks Johans Kalgrens jeb Pappasparlor. Neliels, bet jaudīgs darbs meklējams Mūtalā – pilsētā Zviedrijas dienvidos. Mākslinieks Putinu jau ielicis aiz restēm. Šo darbu iespējams iegādāties atsevišķi izsolē – kā gleznu. Iegūto naudu mākslinieks plāno ziedot Ukrainas atbalstam. https://www.tradera.com/item/344540/530807855/-put-in-jail-by-pappasparlor-auction-for-ukraine


Džakartā, Indonēzijā tapis mākslinieka Tutu gleznojums ar spēcīgu vēstījumu – "Ja mēs nebeigsim karu, tad karš nobeigs mūs."

View this post on Instagram

A post shared by _TUTU_ (@tutugraff)

Aizvadītajās dienās arī Vācijas pilsētā Frankfurtē tapis iespaidīgs gleznojums – balts miera balodis un melna fona. Tas knābī tur olīvkoka zaru Ukrainas karoga krāsās. Darba autors ir mākslinieks Justus Bekers jeb Corone.


Vēl viena māksliniece, kas pirmajās kara dienās ir reaģējusi uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ir francūzieta Emyarts. Viņas pasteļtoņos zimētais darbs atsaucas uz Ežena Delakrua darbu "Brīvība uz barikādēm" (1830) un ir meklējams Parīzē, Passage Sigaud.

Atbalstu Ukrainai pauž arī ielu mākslinieks Mooz Indijā. Viņš Mumbajā radījis grafiti ar pacifistisku vēstījumu Ukrainas karoga krāsās.


Milzīgs darbs tapis arī Sidnejā, Austrālijā, kur jau pirmajās kara dienās mākslinieks @just_roll_ups radījis darbu, kas slavina Ukrainas varoņus.

Savu cieņu varonīgajiem ukraiņiem paudis arī gruzīnu mākslinieks, kurš slēpjas aiz segvārda Gagosh. Viņa radītajā darbā Tbilisi atainots Mātes Gruzijas tēls, kas rokās tur Ukrainas karogu.

View this post on Instagram

A post shared by Sef (@sef.01)
View this post on Instagram

A post shared by stom500 (@stom500)
View this post on Instagram

A post shared by WOSKerski (@woskerski)
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!