Foto: Publicitātes foto

"kim?" Laikmetīgās mākslas centrs paziņojis "kim? Rezidences balvas 2017" finālistus – māksliniekus Ievu Krauli, Maiju Kurševu, Krišu Salmani un Evitu Vasiļjevu. Šogad balvas ieguvējs dosies trīs mēnešu ilgā rezidencē uz "Gasworks" izstāžu, darbnīcu un starptautisko rezidenču programmu Londonā, paziņoja "kim?" preses un komunikācijas koordinatore Elīna Sproģe.

Balvas ieguvēja paziņošanas svinīgā ceremonija, piedaloties "Gasworks" kuratoram Robertam Lekijam (Robert Leckie), norisināsies 2017. gada 1. martā plkst. 18:00 "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā (Sporta iela 2, Rīga).

Savas vizītes laikā Roberts Lekijs tiksies ar nominantiem un apmeklēs viņu darbnīcas, lai izvēlētos balvas ieguvēju, kā arī uzstāsies ar publisku lasījumu par "Gasworks" darbību 2. martā plkst. 18:00 "kim?".

Šī gada rezidence reprezentē Latvijas kultūru, uzsākot Latvijas valsts simtgades starptautisko programmu Lielbritānijā.

Latvijas valsts simtgade ir nozīmīga iespēja plaši vēstīt par Latvijas devumu pasaulē, celt Latvijas valsts un uzņēmēju starptautisko konkurētspēju. Starptautiskā programma ārpus Latvijas būs visaptveroša, iekļaujot kultūras, ekonomisko un politisko dimensiju. Reprezentējot Latvijas mākslu Eiropā, tiek stiprināta Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā īstenotā "kim?" starptautiskā darbība.

Ikgadējā "kim? Rezidences Balva" ļauj daudzsološam latviešu māksliniekam vai divu mākslinieku apvienībai piedalīties rezidences programmā vienā no "kim?" partnerorganizācijām. Pirmās balvas laureāte Darja Meļņikova 2015. gada vasarā pavadīja divus mēnešus KW Laikmetīgās mākslas institūtā Berlīnē, savukārt otrā – Ieva Epnere – 2016. gada rudenī, divu mēnešu garumā, izmantoja iespēju piedalīties ISCP Starptautiskā darbnīcu un kuratoru programmā Ņujorkā.

2018. gada uzvarētājs dosies uz rezidenču un jaunās mākslas programmu "ArtPort", Telavivā.

"Rezidences Balva" aizsākta ar mērķi stiprināt Latvijas daudzsološo un reizē jau starptautisku pieredzi guvušo mākslinieku profesionālās prasmes, konkurētspēju un starptautisko sadarbību, sekmējot Latvijas mākslas atpazīstamību.

Kā atzīst iepriekšējo balvu ieguvējas, rezidence ir lielisks impulss jaunu ideju attšitīšanai, kā arī dod neatsveramu ieguldījumu nākotnes projektos, jo nodrošina kontaktus ar starptautiski spēcīgiem mākslas profesionāļiem.

2016. gada rudenī "kim?" Laikmetīgās mākslas centrs balvas pirmajai kārtai nominēja 8 māksliniekus, kas atbilst balvas kritērijiem – aktīvi piedalās izstādēs un tām paralēlajos pasākumos Latvijā un ārvalstīs; ir vecumā līdz 40 gadiem un pēdējo 7 gadu laikā ir piedalījušies vismaz vienā "kim?" veidotā projektā. Mākslinieku portfolio izskatīja un fināla nominantus atlasīja starptautiskā žūrija – Alessio Antoniolli un Roberts Lekijs ("Gasworks" izstāžu, darbnīcu un starptautisko rezidenču programmas vadītājs un "Gasworks" kurators), Ena Bārlova (Ņujorkas mākslas telpas "Art in General" direktore), Anna Kats (Kuratoriālā asistente, Ņujorkas Modernās mākslas muzejs MoMA, Ņujorka) un Kari Konte (Starptautiskās darbnīcu un kuratoru programmas (ISCP) Ņujorkā vadītāja).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!