Foto: Kristaps Kalns

Svētdien,2. aprīlī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) aicina uz trešo, noslēdzošo "Sarunu muzejā" Purvīša balvas izstādē. Pasākuma īpašie viesi būs "Purvīša balvas 2017" finālisti Maija Kurševa, Arturs Bērziņš un Kristaps Epners, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Mākslinieki klātesošajiem pastāstīs par sava darba ieceri, tapšanu un vēstījumu. Mākslas zinātniece, "Purvīša balvas 2017" neatkarīgo ekspertu komisijas pārstāve Daina Auziņa sarunas gaitā iepazīstinās ar uzaicinātajiem autoriem, viņu radošajiem sasniegumiem, kā arī, uzdodot jautājumus, rosinās klātesošos iesaistīties viedokļu apmaiņā. Kā uzsver muzeja pārstāvji. šāda personīga satikšanās ar māksliniekiem ļaus tuvāk, detalizētāk iepazīt izvirzīto tēmu dziļumu, atklāt to tēlainās formas, sižetiskās vai emocionālās līdzības.

Piemēram, Maijas Kurševas darbā "Dzīvesprieks" un Kristapa Epnera "Vingrinājumos" dominē kustība. Ja Maijas traktējumā dinamika ir drīzāk sinonīms nemieram, kas nekur nevirzās, un kalpo kā eksistences stāvokļa indikators, tad Kristapa meditatīvi bezkaislīgajā videofiksācijā kustība raksturo gan esības pamatideju, gan arī individuāli izkoptu mērķtiecību konkrēta rezultāta panākšanā. Savukārt Artura Bērziņa stāstījums par viņa "Attēldarbiem" ievedīs skatītāju semiotikas un filozofijas pasaulē, skaidrojot īstenības–šķituma un zīmes–lietas attiecības.

Atgādinām, ka, lai gan balvas laureāts jau ir nosaukts, līdztekus žūrijas vērtējumam ikviens izstādes apmeklētājs un interesents tiek aicināts paust arī personīgo viedokli par astoņu "Purvīša balvas 2017" finālistu veikumu, aizpildot anketu un nobalsojot par savu favorītu Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Noslēdzoties izstādei, tiks paziņoti mākslinieki, kas ieguvuši vislielākās publikas simpātijas, kā arī noteikti divi balsotāji, kuri saņems iespēju gadu bez maksas apmeklēt LNMM organizētās izstādes.

Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,50 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2 eiro. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde būs atvērta līdz 9. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!