Ņujorkas Sotbija izsolē otrdien par 46,5 miljoniem ASV dolāru pārdota Marka Rotko glezna "Bez nosaukuma (Dzeltens un zils)".

Iepriekš tika prognozēts, ka Daugavpilī dzimušā amerikāņu abstrakcionista darbs, kas pabeigts 1954.gadā, varētu maksāt 40 līdz 60 miljonus dolāru. Gleznas izmērs ir 242 reiz 186 centimetri.

Otrdienas izsolē tika pārdoti arī vairāku citu autoru laikmetīgās mākslas darbi.

Par 41,69 miljoniem dolāru tika pārdots Roja Lihtenšteina darbs "Gredzens", kuru gan bija cerēts pārdot par 50 miljoniem dolāru.

Vācu mākslinieka Gerharda Rihtera darbs "Abstraktais attēls" tika pārdots par 28,25 miljoniem dolāru, kas ir mazāk nekā iecerētie 30 miljoni dolāru.

Rekordu sasniedza mākslinieka Zigmāra Polkes 1967.gada darbs "Džungļi", kurš tika pārdots par 27,13 miljoniem dolāru. Tas ir trīs reizes vairāk, nekā samaksāts par viņa iepriekš pārdotajiem darbiem. Iepriekš tika prognozēts, ka darbs "Džungļi" varētu tikt pārdots par 20 miljoniem dolāru, jo Polke kļuva plašāk pazīstams tikai ap 2011.gadu.

Liela Kristofera Vūla glezna "Nemieri", kuru bija cerēts pārdot par 12 līdz 18 miljoniem, tika pārdota par 29,93 miljoniem dolāru. Tā ir rekordaugsta cena par dzīva amerikāņu mākslinieka darbu.

Amerikāņu mākslinieks Marks Grotjans, kuram patlaban ir 47 gadi, arī pārspēja savu agrāko rekordu ar gleznu "Bez nosaukuma (Iekš un aiz tīģerpērtiķa sejas zaļajām acīm)". Tā tika pārdota par 6,52 miljoniem dolāru, kas divkārt pārsniedz prognozēto.

Tika pārdoti arī vairāki Endija Varhola darbi, tostarp "Supermenis", par kuru tika solīti 14,36 miljoni dolāru, kaut arī prognozes paredzēja tikai sešus līdz astoņus miljonus, kā arī "Mao", kuru izdevās pārdot par 14,4 miljoniem dolāru, kaut arī iepriekš tika cerēts, ka par to varētu saņemt 13 līdz 16 miljonus. Tiesa cenu prognozēs nav iekļautas papildu izmaksas, kuras ir iekļautas galīgajā pārdošanas cenā.

Ka ziņots, pirmdien izsolē Ņujorkā tika pārdota Pablo Pikaso glezna "Alžīras sievietes", kuras cena - 179 miljoni dolāru - pārsniedza jebkuru cenu, par kādu jebkad izsolīta kāda glezna.

Izsoles turpināsies ar laikmetīgās mākslas darbu izsoli trešdien un impresionisma un modernās mākslas izsoli ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!