Foto: Publicitātes foto
No 9. septembra līdz 9. oktobrim Latvijas Okupācijas muzejā, Raiņa bulvārī 7, būs izstāde "Māksla aiz restēm", kurā apskatāmi Kremļa nelikumīgi ieslodzītā Ukrainas ziņu aģentūras "Ukrinform" žurnālista Romāna Suščenko zīmējumi, portālu "Delfi" informē Ukrainas atbalsta biedrības pārstāvji.

Zīmējumi tapuši ieslodzījumā laikā no 2016. līdz 2018. gadam Lefortovo cietumā Maskavā, kopumā radot vairāk nekā 30 darbu. Suščenko zīmēšanai izmantoja tikai tos materiālus, kas viņam bija pieejami – sīpolu mizas, biešu sulu, tējas, veļas pulveri un kečupu. Nu viņam atļauts nosūtīt 24 krāsu pasteļus un akvareļu krāsas. Zīmējumi jau bijuši apskatāmi izstādēs Kijevā, Briselē, Varšavā, Parīzē, Kišiņevā, kā arī ir plānotas izstādes Gdaņskā un Strasbūrā.

Romāns Suščenko ir Ukrainas žurnālists un Kremļa politiski ieslodzītais. 2016. gadā viņš tika nelikumīgi arestēts Maskavā un pēc diviem gadiem Krievijas Federācija piesprieda viņam 12 gadu cietumsodu, kas jāizcieš stingra režīma kolonijā it kā par "spiegošanu". Pēdējos sešus gadus pirms ieslodzījuma viņš strādāja par "Ukrinform" ziņu aģentūras korespondentu Parīzē un īpaši atspoguļoja Krievijas propagandas ietekmi uz Franciju un Eiropu.

Uzturoties īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, ukraini mēģināja psiholoģiski ietekmēt, lai viņš atzītu vainu, tomēr viņš nepadevās. Pēc tiesas sprieduma un smagas konvojēšanas Suščenko tika nogādāts Kirovas apgabala Utrobino ciemata kolonijā, kur viņš šobrīd arī atrodas.

"Patiesa cieņa izpaužas ne tajā, kā citi rīkojas pret mums, bet gan tajā, kā tu rīkojies pats. Atcerēsimies, ka pasaulē ir simtiem miljonu cilvēku, kuriem mūsu brīvība un dzīvība ir dārgāka nekā mūsu apcietinājums – ienaidniekiem. Tāpēc mēs uzvarēsim. Neuzvaramo neeksistē. Tas ir laika un izturības jautājums," pārliecināts ir pats Suščenko.

ASV deputāti, Eiropas Savienība, Eiropas Parlaments, EDSO, PACE, ANO komitejas, Polijas Seima un Lietuvas Ārlietu ministrija aicināja atbrīvot Suščenko EDSO Pastāvīgās padomes sanāksmē Vīnē. Ar atbalsta paziņojumiem uzstājās "Reportieri bez robežām", Starptautiskā Žurnālistu federācija, Žurnālistu aizsardzības komiteja, UNESCO, EANA, Helsinku ASV komisija, starptautiskā PEN klubu rakstnieku asociācija.

Izstādes atklāšana notiks pirmdien, 9. septembrī, pulksten 16.00, Latvijas Okupācijas muzeja otrā stāva zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!