Foto: Kristīne Madjare

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) paziņo, ka par trešās biennāles māksliniecisko vadītāju iecelts vācu kurators Renē Bloks (René Block), tikmēr par biennāles asociēto kuratoru iecelts Niko Anklams (Nico Anklam). RIBOCA3 norisināsies no 2022. gada 15. jūlija līdz 2. oktobrim.

Renē Bloka radošā darbība aizsākās pirms vairāk nekā 50 gadiem. Viņa ievērojamā pieredze ietver darbu Kaseles Kunsthalle Fridericianum direktora amatā, kā arī daudzu starptautisku biennāļu kūrēšanu, tostarp Kvandžu (2000), Belgradā, October Salon (2006), Stambulā (1995) un Sidnejā (1990). 2008. gadā Bloks nodibināja starptautisko izstāžu telpu Kunsthalle 44 Møen Dānijā, kur viņš arī šobrīd darbojas kā mākslinieciskais vadītājs. RIBOCA3 būs viņa vērienīgākais projekts pēdējo 15 gadu laikā.

“Es vienkārši nespēju neatsaukties Rīgas aicinājumam. Andrejsalas vide, kurā notiks izstāde, pati par sevi ir kā ielūgums biennāli padarīt par māksliniecisku darbnīcu. Tajā daudzi izcili mākslinieki no Latvijas un visas pasaules īstenos savas mākslinieciskās ieceres un dalīsies savā radošajā pieredzē. RIBOCA3 būs piedzīvojums visām maņām,” sola kurators.

Par biennāles asociēto kuratoru iecelts Niko Anklams (Nico Anklam), kurš nesen kļuvis par Reklinghauzenes Izstāžu zāles un Reklinghauzenes muzeja (Vācija) direktoru, bet iepriekš kūrējis izstādes arī Renē Bloka dibinātajā Kunsthal 44 Møen. Anklams piedalīsies RIBOCA3 publiskās programmas veidošanā.

Trešā biennāle seko pērn aizvadītajai RIBOCA2, kas tika īstenota ne tikai kā fiziska izstāde, bet tās laikā tika uzņemta arī filma, kuras pirmizrāde gaidāma šī gada rudenī. Savukārt RIBOCA3 turpinās paplašināt globālo perspektīvu: balstoties uz bagātīgo Baltijas valstu vēsturi, biennāle izcels māksliniekus no plašāka reģiona un aicinās māksliniekus no dažādām valstīm mijiedarboties šajā kultūras, vēstures un sociālpolitiskajā kontekstā.

“Esam ārkārtīgi priecīgi, ka Renē Bloks pievienojies mums kā RIBOCA3 galvenais kurators. Jau vairākās paaudzēs viņam bijusi nenovērtējama loma starptautiskajā mākslas vidē, un mēs ar nepacietību gaidām viņa redzējumu, viedokli un, pats svarīgākais, mākslinieciskās iespējas, ko viņš var piedāvāt. Renē Bloks ir sniedzis ievērojamu ieguldījumu Austrumeiropas mākslas kopainas un mākslinieku popularizēšanā, priecājamies, ka viņš šo pieredzi izmantos, veidojot RIBOCA3,” pauž Rīgas Biennāles fonda dibinātāja Agnija Mirgorodska.

Plašāka informācija par RIBOCA3 norisi un kuratora radošo vīziju sekos šī gada laikā.

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) ir 2016. gadā dibināta starptautiska biennāle ar Eiropas fokusu un spēcīgu reģionālo profilu. Rīgas un Baltijas valstu bagātīgā vēsture ļauj biennālei izcelt plašāku reģionu un rada iespējas māksliniekiem uzsākt dialogu ar pilsētas un tās ģeogrāfiskās apkārtnes kultūrvēsturisko un sociāli politisko kontekstu.

Neskatoties uz to, ka biennāļu kultūras izplatīšanās (jeb tā sauktā “biennalizācija”) nereti tiek kritizēta, RIBOCA ir apņēmusies izveidot ilgtspējīgu un kvalitatīvu modeli, kas izceļ māksliniekus un mākslas tapšanu, kā arī rūpējas par augstvērtīgu mākslas prezentāciju un mediāciju. Biennāles mērķis ir iesakņoties vietā, kur tā norisinās. Tā aptver vietējo, nacionālo, reģionālo un, visbeidzot, starptautisko līmeni. Savienojoties biennāles globālajam skatījumam un misijai palielināt māksliniecisko sasaisti starp Baltijas reģionu un pārējo pasauli, ievērojama daļa biennālei izvēlēto mākslinieku dzīvo, strādā vai ir dzimuši Baltijas reģionā – teritorijā, kas joprojām ir salīdzinoši maz atklāta, neskatoties uz ražīgo māksliniecisko darbību.

RIBOCA sevi uzskata par nozīmīgu vietu mākslas eksperimentu un zināšanu radīšanai, vietējo un reģionālo dalībnieku un institūciju sadarbības un mijiedarbības aktivizētāju un pašreizējo sociālo, politisko un ekonomisko problēmu barometru, kas atspoguļojas mākslas praksēs.

RIBOCA1 2018. gadā kūrēja Katerina Gregos un Solveja Helvi Ovesena (Solvej Helweg Ovesen), bet RIBOCA2 2020. gadā – Rebeka Lamarša-Vadela (Rebecca Lamarche-Vadel).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!