Rīgas pilī šī gada 19. maijā Valsts prezidents Egils Levits ar Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru apbalvoja Ņujorkā dzīvojošo latviešu gleznotāju Viju Celmiņš.

Māksliniece ordenis piešķirts par izciliem nopelniem kultūrā un nozīmīgo ieguldījumu pasaules laikmetīgās mākslas procesu attīstībā un nacionālās piederības uzturēšanā.

"Jūs esat viena no izcilākajām un pazīstamākajām latviešu māksliniecēm pasaulē. Jūsu mākslinieciskais rokraksts ir vienreizējs. Es pateicos par Jūsu ieguldījumu Latvijas, Amerikas un visas pasaules mākslas attīstībā," sveicot gleznotāju, teica Egils Levits.

Ordeņu kapituls Viju Celmiņš apbalvoja ar Triju Zvaigžņu ordeni, III šķiru un iecēla par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri 2019. gada 18. oktobra sēdē. Māksliniece pauda vēlmi apbalvojumu saņemt Latvijā.

Šobrīd Vija Celmiņš ieradusies Latvijā pēc izstādes "Double Vision" atklāšanas Hamburgas Mākslas muzejā.

Vija Celmiņš (1938) ir viena no ievērojamākajām mūsdienu amerikāņu hiperreālisma virziena māksliniecēm. Pēc 2016. gada izsoļu datiem bijusi viena no 10 šobrīd dārgākajām māksliniecēm pasaulē. 2014. gadā viņas darbs "Burning Plane" (1965) tika pārdots par 3,4 miljoniem ASV dolāru (3,2 miljoni eiro), lai gan prognozētā izsoles cena bijusi 1,2 miljoni.

Mākslinieces darbi atrodas nozīmīgākajās modernās mākslas kolekcijās pasaulē, piemēram, Metropolitēna muzejā Ņujorkā, Vašingtonas Nacionālajā galerijā un Pompidū centrā Parīzē. Par godu Celmiņš 80 gadu jubilejai 2018. gada decembrī Sanfrancisko Laikmetīgās mākslas muzejā tika atklāta līdz šim lielāka viņas darbu retrospektīva, bet 2019. gadā tā bija skatāma Metropolitēna mākslas muzejā Ņujorkā.

Vijai Celmiņš izveidojusies laba sadarbība ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM), kas vairākos dāvinājumos saņēmis pasaulē slavenās mākslinieces darbus. Latvijā bijušas arī vairākās mākslinieces izstādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!