Piektdien, 11. jūnijā, pulksten 18 tiešraidē no Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) dārza tiks nosaukts "Purvīša balvas 2021" laureāts.

Kā atgādina organizatori no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) "Purvīša balvas 2021" ieguvēju noteiks starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā, izvērtējot fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē, kas plašākai publikai apskatāma no 4. jūnija līdz 8. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Lielajā zālē.

Jau ziņots, ka uz "Purvīša balvu 2021" šogad pretendē astoņi mākslinieki un mākslinieku apvienības: Skuja Braden par izstādi "Samsāra", Valdis Celms par kinētiskajām skulptūrām "Dzīvības ritmi" un "Pozitrons", Krista un Reinis Dzudzilo par darbu "ZRwhdZ", Kaspars Groševs par multimediālo instalāciju "Cita istaba", Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola par projektu "Mākslinieku krīzes centrs", Rasa un Raitis Šmiti par darbu "Atmosfēriskais mežs", Aija Zariņa par personālizstādi "Mosties, mosties reiz, svabadais gars", Amanda Ziemele par personālizstādi "Kvantu matu implanti".

Turpinot pirms diviem gadiem aizsākto tradīciju, tiks pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā. Šogad "Purvīša balvas" orgkomiteja to piešķīrusi gleznotājai Maijai Tabakai. Balvas finansiālais apjoms ir 10 000 eiro (neieskaitot nodokļus).

Tāpat tiešraides laikā tiks paziņots portāla "Delfi" skatītāju simpātiju balsojuma uzvarētājs.

Balvas pasniegšanu ikviens interesents varēs vērot tiešsaistē portālā "Delfi", kā arī Purvīša balvas un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja "Facebook" kontos.

Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai un rūpējoties par cilvēku drošību, balvas pasniegšanas ceremonijas filmēšanas vieta publikai nebūs pieejama.

"Purvīša balva" tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus). Purvīša balva ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

"Purvīša balva" ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Pirmo "Purvīša balvu" 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās "Purvīša balvas" laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo "Purvīša balvu" 2013. gadā ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi". Ceturtā "Purvīša balva" 2015. gadā tika piešķirta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība". "Purvīša balvu 2017" pasniedza mākslinieku kolektīvam – Krišam Salmanim, Annai Salmanei un Kristapam Pētersonam – par izstādi "Dziesma". Sesto "Purvīša balvu" 2019. gadā saņēma māksliniece Ieva Epnere par personālizstādi "Dzīvo atmiņu jūra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!