Lai izteiktu atzinību par Latvijas zinātnieku sniegumiem un atbalstītu jauno zinātnieku darbu, trešo gadu pēc kārtas AS “Aldaris” kopā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) pasniegs balvas un Goda diplomus zinātniekiem.
A/s “Aldaris" prezidents Vitālijs Gavrilovs pauž cerību, ka sadarbība ar Latvijas Zinātņu akadēmiju kļūs par ierosinājumu uzņēmumiem veicināt partnerattiecības ar zinātnes un inteliģences pārstāvjiem nostiprinot filantropijas tradīcijas, kas balstītas uz izpratni par Latvijas attīstības perspektīvām.

Latvijas Zinātņu akadēmijas un AS “Aldaris” 2001.gada balvas – zelta piespraudītes, goda diplomus un naudas prēmijas – saņems:

  • Daina Kārkliņa par radošu un profesionālu pedagoģisko darbību augsti kvalificētu pārtikas tehnologu sagatavošanā un nozīmīgu ieguldījumu pārtikas zinātnes attīstībā.
  • Maija Poiša par darbiem “Vidzemes sēliskās izloksnes I” un “Vidzemes sēliskās izloksnes II” un ilggadējiem pētījumiem latviešu valodniecībā.

Savukārt jauno zinātnieku vidū Latvijas Zinātņu akadēmijas un AS “Aldaris” 2001.gada balvas – sudraba piespraudītes, diplomus un naudas prēmijas – saņems četri izcilākie censoņi:

  • Ivars Driķis par darbu “Magnētiskā šķidruma brīvas virsmas dinamika Hele-Šou šūnā”.
  • Māris Turks par darbu “Gliko-d-aminoskābes kā peptidosaharīdu priekšteči”.
  • Ivans Krošnijs par darbu “Ūdens un etilspirta šķīdumu apstrādes veidu ietekme uz degvīna kvalitāti”.
  • Ilze Stokmane par darbu “Baltijas valstu dzīves apstākļu analīze reģionālajā griezumā”.

Savukārt Aino Soopa par darbu “Izmaksu uzskaite un pašizmaksas kalkulācija: teorija un analīze” saņems Goda diplomu.

Jāpiebilst, ka īpašu balvu un pateicību par grāmatas “Alus tradīcijas Latvijā” sagatavošanu saņems Dr. hist. Linda Dumpe, kas bija arī pirmās 1999.gada LZA un AS “Aldaris” balvas zinātnei goda diploma ieguvēja.

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad pretendentu uz balvu zinātnei ir bijis ļoti daudz, tādēļ ekspertu komisijai, kas izskatīja pretendentu iesniegumus, bija ļoti grūti izšķirties, kam šogad piešķirt goda rakstus un naudas prēmijas. Komisijas locekļi atzīst, ka ne tikai šie astoņi Latvijas zinātnieki ir pelnījuši atzinību par darbu un nenovērtējamo ieguldījumu, kāds ielikts katrā no pretendentu darbiem. To ir pelnījis ikviens zinātnieks, kas ar savu ikdienas dedzīgo darbu veicina Latvijas zinātnes attīstību un rāda pozitīvu piemēru tiem, kas vēl tikai grasās sākt grūto zinātnieku darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!