Šo piektdien, 8.jūlijā plkst. 13.00 Pastariņa muzejā Tukuma rajona Zentenes pagastā tiek atklāta pirmā no sešām plānotajām Strenču vēsturiskā fotomantojuma ceļojošajām izstādēm.
Izstāde veidota no 27 fotogrāfijām, kas ataino pagājušā gada vasarā atklātās stikla fotoplašu kolekcijas daudzveidību. Kā jau ziņots, pērn nekustamo īpašumu kompānijas „Latio” fotomākslas vērtību apzināšanas un saglabāšanas projekta ietvaros Strenčos tika atrasta vairāk nekā 3000 fotoplašu liela kolekcija, kas līdz šim glabājās bijušās fotodarbnīcas bēniņos.

Šo fotoplašu autori galvenokārt ir trīs Strenčos dzīvojuši un strādājuši fotogrāfi – Dāvis Spunde, Konrāds Krauklis un Jānis Krauklis, kurš plašākai sabiedrībai pazīstams kā dzejnieks Ziemeļnieks.

Latvijas Fotogrāfijas muzeja direktors Vilnis Auziņš atzīst, ka šī kolekcija ir lielākais atradums vismaz pēdējo desmit gadu laikā un būs nepieciešami vairāki gadi, lai fotoplates izpētītu un noteiktu, kurš fotogrāfs katru no tām radījis, kas tajās attēlots utt.

Tomēr jau patlaban zināms, ka fotoplatēs atrodami gan klasiski fotoateljē darbi – salona fotogrāfijas, gan arī Strenču pilsētas un tuvākās apkārtnes skati. Fotografēti arī dažādi svētki un pasākumi – kāzas, kristības, sporta svētki, gadatirgi u.c. Fotoplašu kolekcijā atrodami arī dažādi portreti, un fotoplatēs fiksēti darbi, kādus mūsdienās vairs nedara (piemēram, Gaujas plostnieku ikdiena).

Lai vismaz daļu fotoplašu kolekcijas varētu apskatīt plašāka sabiedrība, tiek rīkotas vairākas izstādes visos Latvijas novados un Rīgā, kā arī tiks izdots galda kalendārs, kurā būs iekļautas 53 fotogrāfijas no Strenču kolekcijas.

Strenču fotomantojuma ceļojošā izstāde Pastariņa muzejā būs apskatāma no 8. līdz 21.jūlijam, bet līdz pat vēlam rudenim tā viesosies vēl piecos Latvijas muzejos:

- 22.jūlijā-4.augustā Džūkstes pagasta muzejā,
- 5.-18.augustā Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā Jelgavā,
- 19.augustā-1.septembrī Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā,
- 2.-15.septembrī Valkas Novadpētniecības muzejā,
- 16.septembrī-19.novembrī Latvijas Fotogrāfijas muzejā Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!